Ook in België steeds grotere vraag naar vrachtwagenchauffeurs

Het aantal vacatures dat de Belgische arbeidsbemiddelingsdienst VDAB ontvangt voor vrachtwagenchauffeurs is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. In 2014 waren er 601 vacatures, vorig jaar 1.803. In de afgelopen twaalf maanden ontving de arbeidsbemiddelingsdienst 2.252 vacatures voor truckers. Eind april stonden er daarvan nog 587 open.

VTO

— Advertentie —

Omdat niet iedereen zomaar het gevraagde C of CE rijbewijs op zak heeft, organiseren Syntra Midden-Vlaanderen en Randstad Transport met ondersteuning van de VDAB nu opleidingstrajecten voor vrachtwagenchauffeurs.

Knelpuntberoep

“Net zoals in andere sectoren hebben de vergrijzing en de groeiende economie ook in de transportsector een grote impact en zorgen ze voor een tekort”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB. “Maar het zijn de specifieke kwaliteitsvereisten die maken dat dit een knelpuntberoep is en daarom extra aandacht verdient. Er zijn namelijk maar weinig werkzoekenden met een passend rijbewijs en/of de nodige ervaring.”

Opleiding

Volgens de VDAB moeten er meer werkzoekenden worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Een jaar geleden werd daarom besloten om extra capaciteit te creëren. Randstad Transport en Syntra Midden-Vlaanderen tekenden in op die vraag. Ze voorzien jaarlijks in zowat 200 opleidingstrajecten, via een traject waarbij ze een werkzoekende en een werkgever met elkaar matchen en vervolgens een individuele beroepsopleiding opstarten. De werkzoekende start zijn of haar opleiding bij een bedrijf en volgt ondertussen praktijklessen bij een rijschool. Als de cursist de opleiding succesvol aflegt, neemt de werkgever hem of haar meteen in dienst.

 

Bron »