Op vakantie met de caravan of camper? Lees hier welk rijbewijs je nodig hebt

vakantie caravan

Het is volop zomer en de meeste mensen trekken er weer lekker op uit. Het liefst met eigen vervoer of rollende woning, in verband met het coronavirus dat nog steeds op elke hoek staat te wachten. Maar mag je zomaar de weg op met een caravan of camper? Of heb je dan een ander rijbewijs nodig?

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Met je B-rijbewijs kan je aardig wat voertuigen besturen. Dus als je richting de zon wil toeren met een klein camperbusje, dan zit je helemaal goed. Alleen met een wat groter voertuig moet je een ander rijbewijs halen. Hetzelfde geldt voor een caravan. Het gaat namelijk om het gewicht. 

Camper

Bij een grotere en zwaardere camper heb je een C1-rijbewijs nodig. Dit is voor de gewichtsklasse 3.500 tot 7.500 kilo. Dat is ook meteen het rijbewijs voor kleine vrachtauto's. 

Voor dit C1-rijbewijs moet je een theoriecertificaat halen en een rijexamen afleggen. De theorie bestaat uit twee examens van veertig vragen. Die moet je halen voordat je aan de praktijklessen kan beginnen. Sommige vragen die je moet beantwoorden zullen gaan over de vrachtwagen, hou daar rekening mee. Het praktijkexamen leg je af bij het CBR. 

Caravan

Met een rijbewijs B mag je met de meeste caravans en vouwwagentjes wel rijden. Hierbij gaat het erom dat de toegestane massa van de auto en de caravan samen niet hoger mag zijn dan 3500 kg. Als je aanhanger minder dan 750 kilo weegt is een B-rijbewijs ook genoeg.

Weegt het meer? Dan heb je een rijbewijs B+ nodig of een rijbewijs BE nodig. Met rijbewijs B+ mag je een caravan / aanhanger trekken als de combinatie niet meer dan 4250 kg weegt. Met een rijbewijs BE (aanhangerrijbewijs) mag je een caravan trekken van maximaal 3500 kg, auto niet meegerekend. 

Hoe weet je de massa?

Je kan de massa vinden op het kenteken van je auto, aanhanger of op de site van de RDW. Heeft de aanhanger geen eigen kenteken, dan is het toegestane maximum gewicht niet meer dan 750 kg. Dan plak je de witte kentekenplaat van de trekkende auto op de aanhanger.