Oslo had 1 verkeersdode in heel 2019

Atlantische weg – Noorwegen

Naast de mooie wegen is er nog een reden om naar dit mooie land te rijden, namelijk verkeersveiligheid. In de Noorse hoofdstad Oslo viel in 2019 maar één verkeersdode en geen enkele dode onder andere weggebruikers als fietsers en voetgangers, blijkt uit cijfers van de stad.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In de hoofdstad met ongeveer 670.000 inwoners, viel één verkeersdode in 2019. De man reed tegen het hek van een tramhalte aan. 

Het verminderde aantal ongelukken komt door nieuwe initiatieven om het verkeer veiliger te maken.

Maatregelen

Zo is een groot deel van het centrum van de stad autovrij, ging de snelheidslimiet naar beneden, is de wegentol verhoogd, zijn er veertien verkeersgeluidvrije gebieden gemaakt,  en zijn er parkeerplaatsen weggehaald om plaats te maken voor fiets- en voetpaden, zo staat te lezen op de website van de gemeente.

Ook rondom scholen zijn regels aangescherpt, soms is het autoverkeer ook daar niet toegestaan.

Cijfers

De European Transport Safety Council (ETSC) laat zien dat in 2018 er in heel Noorwegen 110 verkeersdoden vielen. Omgerekend 20.4 doden per miljoen inwoners. Onder kinderen tot 15 jaar stierf er niemand. Wel in het achterhoofd houdend dat er in Noorwegen relatief weinig mensen wonen (iets meer dan 5 miljoen) en er dus ook een stuk minder auto's zijn.

Nederland staat op de elfde plaats, met 39.5 doden per miljoen inwoners. Roemenie staat helemaal onderaan. De Europese ranglijst van 2019 is nog niet bekend.Statistieken ETSC
13 PIN annual report: road safety progress 2018
Infogram