Oudere chauffeurs zonder code 95 in de problemen door Brussel

Vrachtwagen

Beroepschauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 moeten vanaf 1 november ook code 95 op hun rijbewijs hebben staan. Dat is een geldig bewijs van vakbekwaamheid. Maar velen dreigen de deadline van 1 november niet te halen, schrijft het AD.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Dat komt volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) door de coronacrisis, de weinige communicatie over deze nieuwe regel en de beperkte capaciteit bij het CBR. Zij pleiten voor uitstel. 

Brussel

Nu hebben chauffeurs die vóór 1 juli 1955 geboren zijn nog een vrijstelling voor code 96, maar Brussel maakte daar met een dictaat een einde aan. Vanaf 1 november moet iedereen een geldig vakbekwaamheidsbewijs op het rijbewijs hebben, ook als je al jaren op de weg zit zonder. De boete bedraagt 800 euro. 

"Deze mensen dachten ruim een jaar geleden na die brief: ‘Ik hoor nog wel wat ik moet doen.’ En nu dreigt het razendsnel voor hen mis te gaan. Terwijl ze geboren zijn om op de weg te zitten", zegt adviseur Caroline Blom van TNL.

Meer duidelijkheid

Het AD schrijft dat iedereen in augustus 2019 ingelicht over deze verandering. Maar dat het daarna stil bleef. En door de coronacrisis is het CBR enkele maanden gesloten geweest. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt dat ze momenteel kijkt naar de invoeringsdatum van de wetswijziging, maar ook dat ze gebonden is aan Brussel. Op korte termijn moet er meer duidelijkheid komen.