Paniek om 2todrive om (bijna) niks

Vanochtend was er naar aanleiding van berichtgeving rondom 2todrive paniek. 2todrive zou niet meer door kunnen gaan, doordat het ministerie wetgeving niet op tijd ingevoerd kon krijgen. De gevolgen blijken echter enorm mee te vallen, zo verklaart het CBR.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Sinds de start van begeleid rijden in november 2011 hebben ruim 220.000 17-jarigen het rijexamen met succes afgelegd. Zij rijden tot hun 18e onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Dit experiment, ook bekend als 2toDrive, loopt tot en met 31 oktober 2017. Minister Schultz heeft eerder aangekondigd dat begeleid rijden definitief wordt ingevoerd in de wet. De wet om dat te regelen is in een vergevorderd stadium.

Ook als de definitieve wet nog niet volledig is ingevoerd, heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu door overgangsrecht geregeld dat jongeren die op 1 november 2017 (bij de afloop van het experiment) 16 jaar en ouder zijn gewoon hun rijbewijs kunnen halen vanaf hun 17e jaar. Voor hen verandert er niets.

Jongeren die op 1 november 2017 nog geen 16 jaar zijn, kunnen nog niet direct starten met het traject voor begeleid rijden. Zij moeten wachten tot begeleid rijden definitief is ingevoerd. Naar verwachting treedt deze wet begin 2018 in werking, waarmee verwacht wordt dat deze jongeren in ieder geval gewoon kunnen starten met praktijklessen als zij 16,5 jaar zijn.

Kandidaten die al een theorie-examen gereserveerd hebben terwijl ze pas na 1 november 16 jaar worden, worden persoonlijk door het CBR benaderd met de informatie dat hun reservering geannuleerd moet worden. Dat gaat om heel weinig kandidaten (+/- 20 kandidaten per maand die theorie-examen doen vlak na hun 16e verjaardag, voordat ze starten met hun praktijklessen).