Parkeerschaamte, heb jij het ook?

parkeren straat

Een kwart van de Nederlanders heeft last van parkeerschaamte. Dat blijkt uit een onderzoek van RDWdata onder 1.073 Nederlandse automobilisten.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Uit het onderzoek blijkt dat vooral vrouwen last hebben van parkeerschaamte. 37 procent van de ondervraagde vrouwen schaamt zich tegenover een bijrijder om in te parkeren. Daardoor mijdt zo'n 53 procent lastige parkeerplekken. 

Bijrijder

Onder mannen is dit minder een ding. Daarvan heeft 12 procent last van schaamte en daarvan mijdt 20 procent lastige parkeerplaatsen. 

De bijrijder wordt sowieso niet altijd op prijs gesteld, niet alleen tijdens het parkeren. Ook tijdens een normale rit geeft een derde van de ondervraagde groep aan ze liever alleen te zijn. 

Ander laten parkeren

Vrouwen voelen zich minder op hun gemak achter het stuur dan mannen, als er een bijrijder naast zit. Maar in sommige gevallen is die bijrijder ook wel handig. Een kwart van de vrouwen gaf aan dat ze de bijrijder wel eens hebben laten inparkeren. 

Maar wie denkt vrouwen daardoor minder goed kunnen autorijden heeft het mis. "Dat vooroordeel is niet waar”, zegt manager Peter Abrahamse van RDWdata tegen de Telegraaf. „In bijna alle statistieken rondom verkeersongelukken zijn mannen oververtegenwoordigd. Deze resultaten laten daarom vooral zien dat vrouwen een stuk voorzichtiger zijn in het verkeer. Waar mannen denken ’dat past wel’, nemen vrouwen eerder het zekere voor het onzekere.”

RDW-data