Particulieren krijgen nu ook subsidie voor elektrische auto, Bovag wil slooppremie

tesla

Particulieren komen, vanaf vorige week, bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 4000 euro. Voor een gebruikte auto is dat 2000 euro. Vanaf 1 juli kunnen ze hun aanvraag indienen.

VekaBest verkeersleermiddelen - 2

— Advertentie —

Het kabinet wil hiermee schoon vervoer stimuleren en op termijn toegankelijk maken voor iedereen. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Het is belangrijk dat schoon rijden voor mensen toegankelijk wordt. Met deze subsidie wil ik hen een steuntje in de rug geven, zodat ze kunnen kiezen voor een elektrische auto. Nieuw of tweedehands. Hoe meer mensen elektrisch rijden in plaats van fossiel, hoe schoner onze lucht en hoe minder uitstoot van broeikasgassen”.

Voorwaarden

Het kabinet heeft namelijk in het klimaatakkoord afgesproken dat een elektrische auto voor veel meer mensen bereikbaar moet worden. Nu zijn het vooral nog veel zakelijke rijders die kiezen voor elektrisch. Met deze regeling, bedoeld voor particulieren die een middenklasse personenauto rijden, nieuw of gebruikt, wordt schoon, elektrisch rijden steeds aantrekkelijker voor een brede groep. 

Niet alle elektrische auto’s komen in aanmerking. Er zijn voorwaarden verbonden aan actieradius, de oorspronkelijke catalogusprijs en de minimale bezitsduur. Elektrische personenauto’s met een aanschafprijs tussen € 12.000 en € 45.000 komen in aanmerking voor een aanschafpremie. Ook zijn er stevige voorwaarden om misbruik te voorkomen. De regeling loopt tot 2025.

Bovag wil slooppremie

Bovag is blij met deze subsidie, maar denkt dat de overheid twee vliegen in één klap kan slaan. “Zou het niet mooi zijn als we deze EV-aanschafsubsidie kunnen aanvullen met een slooppremie? Je ruilt je oude diesel in en koopt er een mooie gebruikte EV voor terug. Of je kiest een gloednieuwe via private lease", zegt Han ten Broeke, de algemeen voorzitter van BOVAG.

"Dan wordt elektrisch rijden voor nog meer mensen bereikbaar. En je doet het milieu er ook een groot plezier mee, want je zet de vergroening van het wagenpark in een hogere versnelling. Natuurlijk moet je ook een veel schonere benzine-occasion kunnen terugkopen. Onze ideeën voor zo’n sloopregeling liggen al een tijdje in Den Haag, we hopen dat het kabinet er snel werk van maak. In het kader van de kick-start van de economie is iedereen op zoek naar stikstofruimte. Als het gaat om wegverkeer is dit de maatregel die het meeste oplevert aan reductie van stikstofuitstoot. Ik zeg: pak die kans.”