Proef: betere doorstroming zonder verkeerslichten?

Op het Alexanderplein in Amsterdam zijn de verkeerslichten voor fietsers uitgeschakeld als test om het fietsverkeer beter te laten doorstromen. Deze test is erg geslaagd en heeft positieve gevolgen op het verkeer.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De proef

De verkeerslichten voor fietsers zijn in mei 2016 voor twee weken uitgezet. De proef is met succes verlengd tot eind november, want het gaf geen problemen in het verkeer. Doormiddel van camera’s is het kruispunt in de gate gehouden. Uit de beelden bleek dat er zonder verkeerslichten niet meer conflicten zijn ontstaan in het verkeer als met. Er zijn zelfs helemaal geen ernstige conflicten aanschouwd.

Bij het ontstaan van conflicten zijn geen voorrang verlenen en het negeren van een rood verkeerslicht belangrijke oorzaken. Tijdens de proef op het Alexanderplein is geen voorrang verlenen uiteraard nog de enige oorzaak, aangezien de verkeerslichten uitgeschakeld zijn. Het DTV komt tot de conclusie dat dit bijna geen invloed heeft op de verkeersveiligheid.

Trams

De trams hebben ook geen last gehad van de situatie. De gemiddelde doorstroomtijd over het kruispunt was zo goed als gelijk. Uit ruim 700 tramritten is geanalyseerd deze doorstroomtijd zonder verkeerslichten maar 1,1 seconde langer is als met verkeerslichten. 

Betere doorstroming

De doorstroming in het verkeer is ook een stuk beter. Dit blijkt uit de camerabeelden. Tijdens de ochtendspits, rond 9 uur, zijn er ongeveer duizend overstekende fietsers. 61% van de fietsers stopt niet bij het kruispunt. 50% rijdt door vanwege groen licht en 11% rijdt ook door bij rood licht. Bij het uitschakelen van de verkeerslichten hoeven de fietsers minder vaak te wachten. De wachttijden zijn dan ook een stuk korter. Tijdens de ochtendspits is het aantal wachtende fietsers zelfs gehalveerd!

Reacties

Een aantal fietsers kregen de vraag of de lichten weer aan moeten. 48% vindt dat de verkeerlichten weer aan moeten, 19% zegt dat de lichten uit moeten blijven en de overige 31% weet het niet. De proef wordt uitgevoerd tot eind november. Het besluit of de verkeerslichten wegblijven wordt nog uitgesteld tot die tijd. Er wordt wel een blindengeleidenstreep aangelegd.