Rechter: Bestuurder Tesla mag geen mobieltje achter hett stuur, ook niet bij gebruik autopilot

Niet de Tesla, maar degene die op de bestuurdersstoel van de auto zit is de feitelijke bestuurder. Dat heeft de kantonrechter van de Utrechtse rechtbank gistermiddag bepaald in de zaak tegen Tesla-bestuurderVincent Everts. Everts vond het ontrecht dat hij een bekeuring kreeg voor het gebruik van zijn mobiele telefoon achter het stuur omdat de Tesla op dat moment op de autopilot reed.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De trendwatcher kreeg vorig jaar twee bekeuringen op de A2. Hij stelde dat hij alleen toezicht hoefde te houden op de autopilot en net als een rijinstructeur daarom wel in de auto mag bellen. De rechter is het daar niet mee eens.Niet de automatische besturing, maar de mens op de bestuurdersstoel is verantwoordelijk voor het rijden van een Tesla. En die mens mag daarom geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden, oordeelde de rechtbank in Utrecht in een kort geding.

Feitelijk bestuurder

Everts bepaalde waar de auto heen ging en hoe de auto moet handelen in noodsituaties, dat maakt hem de feitelijke bestuurder, stelt de rechter. Die verwees onder meer naar een citaat van de website van Tesla Nederland. “Bij gebruik van autopilot moet de bestuurder altijd zelf opletten en actief blijven en gereed zijn elk moment in te grijpen.”

 

Meer via »