Recordaantal beginnende bestuurders heeft strafpunten op rijbewijs

jonge auto rijder jongeren

Een nieuw record, maar niet eentje die positief is. Een enorm aantal beginnende bestuurders kreeg vorig jaar namelijk een strafpunt op zijn of haar rijbewijs. Dit blijkt uit cijfers die BNR Radio heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Waar in 2017 nog 4.432 punten op rijbewijzen werden uitgedeeld, is dat in 2019 gestegen naar 6.169 strafpunten, schrijft BNR.

Bij twee strafpunten moet een automobilist opnieuw examen doen bij het CBR.

Strafpunten

Er zijn strafpunten te verkrijgen bij verschillende overtredingen. Bijvoorbeeld als de bestuurder 30 kilometer te hard rijdt, wordt staandegehouden door een agent, bij bumperkleven of bij gevaarlijk rijgedrag. 

Het OM heeft aangegeven bij BRN dat het aantal staandehoudingen licht is gestegen. En dat er niet één op één kunt gezegd kon worden dat beginnende bestuurders steeds vaker de fout in gaan.

Vaker melding

In het radioprogramma wordt onder andere gesproken met Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel. Hij zegt dat een van de redenen is van de stijging dat steeds meer politiemensen op de hoogte zijn van dat puntensysteem en dat ze bij een bekeuring daar ook melding van doen. 

Er worden dus meer punten geregistreerd. Het zou bij jonge bestuurders vaak gaan om snelheidsovertredingen, bumperkleven en gevaarlijk rijgedrag."We zien een toename in het aantal punten, maar als we naar de cijfers kijken zien we dat handhaving en staandehouding met een factor vijf achteruit gegaan is."