Remsysteem scootmobiel net zo onveilig als dat van Stint

• Al jaren op rij is het aantal dodelijke ongelukken met een scootmobiel erg hoog. Per 100.000 gebruikers vallen er 15 tot 22 keer meer doden dan met de fiets. En 4,5 tot 7 keer zoveel doden als met de auto. Veelal wordt gewezen op de hoge leeftijd van de meeste gebruikers, maar er zijn aanwijzingen dat het ook aan het remsysteem, dat hetzelfde is als dat van de Stint, kan liggen. Dat verklaarden deskundigen in het tv-programma Kassa zaterdagavond.

VERJO

— Advertentie —

De meeste scootmobielen hebben een combinatie van rem- en gassysteem dat lijkt op dat van de Stint. Om te remmen moet de gashendel aan het stuur worden losgelaten. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is dat een levensgevaarlijke techniek, omdat mensen in een panieksituatie terugvallen op hun onbewuste reflexen en het stuur gaan vasthouden in plaats van los te laten. Dit remsysteem dat niet anticipeert op de menselijke reflexen, kan een verklaring zijn voor het grote aantal ongelukken met scootmobielen, aldus Tertoolen.

Onderzoek

Er is weinig onderzoek gedaan naar de oorzaak van ongevallen met scootmobielen. In een rapport uit 2015 van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek en Verkeersveiligheid (SWOV) komt naar voren dat het hoge aantal verkeersdoden met de leeftijd van de bestuurders te maken heeft. Maar er kunnen echter ook andere oorzaken zijn, bijvoorbeeld van technische of functionele aard. In opdracht van Kassa gaat onderzoeker Peter Coppes een technisch onderzoek doen naar het ontwerp, de assemblage en technische functionaliteit van de meest courante scootmobielen. De uitslag van het onderzoek zal in november bij Kassa bekendgemaakt worden.
   
 

Gevaarlijkste vervoermiddel

Hoewel het aantal dodelijke ongelukken met auto’s zeker zes keer hoger is (231 doden in 2016), is het aantal auto’s (ongeveer 8 miljoen) ruim 32 keer groter dan het aantal scootmobielen. Kijk je naar het aantal dodelijke ongevallen per 100.000 verkeersdeelnemers, dan blijkt de scootmobiel het aller gevaarlijkste vervoermiddel. Met een scootmobiel vallen namelijk per 100.000 gebruikers 15 tot 22 keer meer doden dan met de fiets. En 4,5 tot 7 keer zoveel doden als met de auto.

 

Bekijk de uitzending van Kassa »