Rijinstructeur licht leerlingen op voor 11000 euro

Gisteravond ging het tv-programma Opgelicht?! over rijinstructeur Eric Esajas. Hij zou leerlingen massaal hebben opgelicht, door ze een lespakket van 1500 euro te laten kopen maar nooit een les te geven.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De redactie van Opgelicht?! vertelt in november 2017 overspoeld te zijn met meldingen van jongeren met ieder hetzelfde verhaal: Leerlingen schreven zich in bij plaatselijke Rijschool Van Hoof en kochten, na een proefles van instructeur Eric Esajas een pakket voor +/- 30 lessen, inclusief rijexamen voor 1500 euro maar kregen de lessen nooit. 

Steeds andere excuses

Rijschool Van Hoof was in het voorjaar van 2017 op zoek naar nieuwe instructeurs die volgens een franchiseformule voor de rijschool willen werken. Eric Esajas reageerde op de oproep. Hij heeft een eenmanszaak 'Rijschool Skyler' en al jaren ervaring. Even leek het goed te gaan maar al snel kwamen de eerste klachten binnen. Eric kwam niet opdagen bij lesafspraken met telkens andere excuses. Na een tijdje horen de leerlingen helemaal niet meer waarom hij niet kwam en konden hem ook niet meer bereiken. Bij rijschool Van Hoof was er intussen ook een betaalachterstand ontstaan. Omdat Eric zich niet aan de overeenkomst hield, zegde de rijschool de overeenkomst met de instructeur op.

Al eerder leerlingen gedupeerd

Erik heeft dan zo’n 2500 euro schuld aan de rijschool. Daarnaast blijkt uit onderzoek van Opgelicht?! dat hij voor 10 pakketten +/- €11.240,- heeft ontvangen. Dat zou goed zijn voor +/- 270 lesuren en 10 examens. Geen van de leerlingen heeft examen gedaan en zij hebben nog 190 lesuren te goed. Uit onderzoek bleek ook dat Eric zeven jaar geleden ook al leerlingen dupeerde. Destijds was hij in Limburg actief. Ook hier betaalden de leerlingen vooraf voor een pakket. En ook toen was na een handvol rijlessen de instructeur nergens meer te bekennen. In 2014 gaf hij in omgeving Woerden les onder de naam 'Tjakka!!! Rijopleidingen'.

Nooit terugbetaald

Opgelicht!? weet Eric uiteindelijk te traceren in België. Hij verklaart de leerlingen terugbetaald te hebben en zegt dat de rijschool de reden is dat hij opeens onbereikbaar was voor zijn leerlingen. 'Als ik contact zou opnemen met hen, moest ik een boete betalen, dat stond in de overeenkomst.' Na dit contact verdween de rijinstructeur opnieuw en de leerlingen zijn nooit terugbetaald.

lees hier meer of bekijk de uitzending »