Rijinstructeurs vanaf 14 september weer bij eindgesprek rijexamen

Geslaagd examen rijexamen cbr

Vanaf maandag 14 september mogen rijinstructeurs weer aanwezig zijn bij het eindgesprek van praktijkexamens. Dat heeft het CBR besloten na overleg met de rijschoolbranche. Daar zijn wel maatregelen aan verbonden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Voor de veiligheid wordt dit gesprek vanaf half september buiten bij het examenvoertuig gehouden. Dan is het makkelijker om anderhalve meter afstand te houden, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Slecht weer

Bij slecht weer kan het gesprek binnen worden gehouden, maar dan kan de rijinstructeur er niet bij zijn. Binnen zijn maar een beperkt aantal mensen toegestaan. Het gesprek is dan te volgen via de mobiele telefoon van de kandidaat.

Bij bepaalde examens mag de instructeur wel naar binnen om bij het eindgesprek te zijn. Het gaat dan om faalangstexamens, nader onderzoeken rijvaardigheid, aangepaste examens (AA), rijvaardigheidsonderzoeken, rijtesten en praktijkexamens voor het beroepsvervoer.

Begingesprek

Verder wordt het begingesprek per 14 september 2020 weer binnen gehouden bij faalangstexamens, nader onderzoeken rijvaardigheid en aangepaste examens (AA). De rijinstructeurs mogen daar dan niet bij zijn. In alle overige gevallen is het begingesprek buiten bij het examenvoertuig. Daar wachten de kandidaat en de rijinstructeur op de examinator.

Verder volgt het CBR de richtlijnen van het RIVM en de veiligheidsregio’s. Hierbij is het mogelijk dat maatregelen tegen corona regionaal worden aangescherpt. In dat geval kan het worden verplicht om een mondkapje te dragen in bepaalde CBR-gebouwen.

Meer versoepelingen niet mogelijk

Het CBR verwacht voorlopig niet meer versoepelingen door te voeren in verband met het aantal coronabesmettingen. Dit betekent onder meer dat rijinstructeurs nog niet mogen meerijden. Dat laatste is wél toegestaan voor rijinstructeurs in opleiding voor hun WRM-stage en bij examinatoren in opleiding. Daarnaast mag een derde persoon in de auto zitten bij examens voor directiechauffeur en RIS-begeleidingen voor rijinstructeurs.