Rijscholen innovatief aan de slag met theorielessen

Ad Phillipsen vekabest

Nu het geven van fysieke klassikale theorielessen niet meer mogelijk is, stappen veel rijscholen net als het reguliere onderwijs over op lesgeven op afstand. CEO Ad Philipsen van verkeersleermiddelen-leverancier VeKaBest vindt dit een goede zaak.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De huidige situatie, waarin het land grotendeels op slot zit en er weinig zinnigs is te zeggen over de termijn waarop beperkende maatregelen worden opgeheven, levert behalve veel zorgen ook veel creativiteit op. 

Klassikale theorielessen op afstand

Al op maandagochtend 16 maart namen de eerste rijscholen contact op met VekaBest over de mogelijkheden om theorielessen op afstand te gaan verzorgen. "Onze branche staat niet altijd bekend om zijn grote innovatiekracht, maar dit voorbeeld toont aan dat dat beeld niet terecht is. Gelukkig konden we met een paar kleine omzettingen in ons klassikale theorie platform direct inspelen op deze vraag", zegt Ad Philipsen, CEO van VeKaBest.

Lesgeven, individueel oefenen en klassikaal nabespreken

"De uitdaging bij lesgeven op afstand is dat je leerlingen actief moet betrekken", aldus Philipsen. "Anders gaan ze passief naar het scherm van hun telefoon, tablet of laptop staren en zijn ze niet echt betrokken. Dan bereikt zo'n virtuele klassikale theorieles zijn doel niet." 

"Het klassikale theorie platform van VekaBest leent zich uitstekend voor dat doel, omdat leerlingen niet alleen op afstand een theorieles kunnen volgen, maar ook thuis oefenvragen kunnen maken of examen kunnen oefenen en deze klassikaal kunnen worden nabesproken. Zo ontstaat er interactiviteit en betrokkenheid". 

Benodigde tools

Om op bovenstaande wijze aan de slag te kunnen, heeft een rijschool alleen een account voor het VekaBest klassikale theorie platform nodig en een account voor een dienst waarmee online meetings kunnen worden georganiseerd, zoals Skype, Microsoft Teams of Zoom. 

Philipsen stelt: "Er zijn verschillende diensten die prima geschikt zijn voor dit doel. Zelf vind ik Zoom erg prettig werken. Een abonnement is niet duur en de werking is eenvoudig. Binnen 10 minuten ben je operationeel."