Rijscholen sceptisch over CBR-campagne

Het CBR deelt tips aan leerlingen die hun rijbewijs willen gaan halen en aan hun ouders. Ruim een week staat de CBR-campagne online. RijschoolVandaag.nl vroeg naar de mening van rijscholen. Die staan met name sceptisch tegenover de campagne.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Aangesloten bij brancheorganisaties

Bij de eerste tip schrijft het CBR op haar website: "Een deel van de rijscholen in Nederland is aangesloten bij een van de rijschoolbonden. Rijscholen die zijn aangesloten bij deze organisaties moeten voldoen aan extra eisen." En daarop richt zich de meeste kritiek, zo lezen we overal op internet terug. Ook autorijschool Scaldis heeft hier kritiek op: "Iedereen kan VRB lid worden. Aan Bovag leden worden wel eisen gesteld maar Bovag controleert en sanctioneert hier niet of nauwelijks op. Ik heb er bewust voor gekozen om geen lid te worden van een branchevereniging. Ben ik nu een slechte rijschool?"

Dat lijkt ons niet. Autorijschool Scaldis haalt een slagingspercentage van 71-75%, ruim boven het landelijk en kringgemiddelde. Scaldis vervolgt: "Dat het CBR onderscheid maakt tussen bij een bond aangesloten en niet aangesloten leden en kwaliteit koppelt aan een lidmaatschap vind ik zeer kwalijk. Het CBR moet objectief en onafhankelijk blijven en mag zich niet voor het karretje van brancheverenigingen laten spannen."

Branchevoorzitters

Anton Vos stelt dat het de voorzitters zelf niet eens lukt het lokale gemiddelde te halen, dus "hoezo kwaliteit?". Een factcheck leert dat Verkeersschool Bruinsma (van de Bovag-voorzitter) en Verkeersschool Ruud Rutten (van de FAM-voorzitter) boven het landelijk gemiddelde scoren. Verkeersschool Life (van de VRB-voorzitter) scoort daaronder, maar zit wel op het lokale gemiddelde. "Dan hebben ze een beetje ingehaald," besefte Vos later.

Beginnende rijscholen de dupe

Ingrid Lucassen is net een rijschool gestart en krijgt als invalster bij andere rijscholen goede reacties, maar die zijn nog niet terug te vinden op de website van het CBR. Daarom overweegt ze naar de rechter te stappen. Lucassen zelf: "Ik werk me 20 slagen in de rondte om trots te zijn op mijn rijschool. Op voorhand ben ik al gedupeerd, net als andere pas gestarte rijscholen."

Ook zij heeft kritiek op het feit dat brancheverenigingen "zogenaamd" hogere eisen stellen aan hun leden. "Ik sluit me zeker niet aan bij een branchevereniging om tegen betaling van contributie mij de poten onder de stoel vandaan te laten zagen."

Eigen tips

Raymond Blijd tenslotte komt met eigen tips voor het vinden van een goede rijschool.

  • Zoek een rijschool die een intake doet, zodat je kan kiezen of je met die rijschool verder wil;
  • Vraag in je omgeving waar ze hebben gelest, zodat je een echte referentie hebt;
  • Ga niet uit van wat de brancheorganisaties adviseren, die zullen je naar betalende leden sturen en dat is geen garantie dat je bij een goede rijschool zit;
  • Je instructeur; komt die op tijd? Houdt hij of zij pauze tijdens jouw rijles? Is hij of zij geduldig? Is de uitleg duidelijk?

"Dat zijn enkele belangrijke richtlijnen om een rijschool te kiezen!", besluit hij.