Rijscholen starten weer op: "Ik heb nu een wachtlijst van een jaar"

rijschool fly-over

Dankzij de versoepelingen van deze week mogen rijscholen weer aan de slag. En dat zorgt voor luxeproblemen. Wachtlijsten zijn explosief gestegen. Nieuwe leerlingen kunnen in sommige gevallen pas over een jaar beginnen aan hun rijopleiding.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Vanaf 3 maart worden er weer rijlessen voor het autorijbewijs gegeven en afgelopen week waren de brommer- en motorrijders al aan de beurt. Maar de wachttijden voor examens zijn enorm en dat zien ook de rijinstructeurs. Volgens de site van het CBR moeten er nog meer dan 600.000 theorie-examens, praktijkexamens en overige toetsen worden ingehaald. De wachtrij voor leerlingen die hun examen voor het eerst plannen kan oplopen tot meer dan twintig weken.

Wim van de Groep, eigenaar van de gelijknamige rijschool in Bunschoten-Spakenburg, uit zijn zorgen in De Gelderlander. De situatie
is volgens hem voorlopig nog niet opgelost., ondanks dat er extra examinatoren worden aangenomen. ,,Dat is leuk, maar de cursus om examinator te worden duurt óók een halfjaar.” 

Wachtlijst van een jaar

Dat er geen leerlingen kunnen afrijden en er wel nieuwe leerlingen bijkomen zorgt voor grote chaos. Volgens Joyce van Rijschool 3762 in Soest is er sprake van een soort opstopping. 

Dat de aanwas van leerlingen blijft toenemen zorgt er in haar geval voor dat ze het komende jaar geen leerlingen meer kan toelaten. ,,Dat is zuur, zeker als leerlingen de voorkeur voor jouw rijschool hebben”, baalt ze.

Volle agenda

Op Den Haag FM zegt Theo Vuyk, eigenaar van rijschool Fly Over in Den Haag, dat rijscholen een belangrijke rol in het eerlijk voorlichten van de consument hebben. ‘Dat moet wel op de juiste manier. Er zijn rijscholen die nu waarschijnlijk zo snel en zo veel mogelijk geld binnen willen harken door mensen te vertellen dat ze binnen de reguliere termijn kunnen afrijden. Normaal gesproken is dat tussen de vier en zes maanden,  maar ik denk dat we nu naar een periode gaan van een jaar.’

Zin in

De verschillende rijscholen zijn eensgezind: de situatie is spannend en chaotisch, maar ze zijn enorm blij dat de examens weer beginnen. ,,Ik heb mijn bevoegdheid sinds de herfst, dus heb nog bijna niks mogen doen”, aldus Bezembinder. ,,We hebben er enorm veel zin in om weer aan de slag te gaan.”