Opinie: Theorie-examen al 10 jaar een grote farce

CBR rijswijk

"Te triest voor woorden dat het CBR niet in staat is, om een valide theorie examen samen te stellen waar iedere leerling die een serieuze theoriecursus volgt of zich met zelfstudie goed voorbereid, gewoon bij het eerste examen voor kan slagen." Zo begint Frans-Bert Ruber van Autorijschool Ruber Sittard zijn ingezonden brief.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Dit staat helemaal niet hoog op hun lijstje. Op de eerste plaats hebben ze nog veel andere problemen door een amateuristische organisatie in de afgelopen jaren. Daarbij is het theorie examen een geweldige melkkoe. Dit alles zullen ze uiteraard ontkennen. Maar de ambtenaren van de belastingdienst deden ook jarenlang alle kritiek naast zich neer leggen!

Het lukt het CBR al meer dan 10 jaar niet om een theorie-examen samen te stellen dat strookt met de kennis die je nodig hebt om op een verantwoorde, veilige manier aan het verkeer deel te nemen.

"Het lukt het CBR al meer dan 10 jaar niet om een theorie-examen samen te stellen"

"Geen moeite met turbo-theorie-aanbieders"

Volg je een serieuze theoriecursus bij een rijschool, dat wordt je terdege onderwezen met kennis waarmee je in de rijles, je rijexamen en je latere carrière je voordeel mee doet. Dit komt de verkeersveiligheid zeker ten goede. Helaas sluit zo’n cursus niet naadloos aan bij de wispelturige, onvoorspelbare inhoud van het CBR examen.

Daarom kiezen steeds meer leerlingen voor een 1-daagse turbo cursus. De samenstellers van deze cursussen zijn op een onverklaarbare manier in het bezit  van de officiële examenvragen. De leerling wordt een hele ochtend gedrild met deze vragen, zonder enige kennis van de regels. Sterker nog:  deze leerlingen hebben  nooit een theorieboek in hun handen gehad. Maar door het drillen met alleen maar examenvragen scoren deze cursussen hoge slagingspercentages.

Echter: doordat deze leerlingen geen enkele kennis van de regels hebben, lopen ze in de rijles en  hun rijexamen vast. Met name deze leerlingen hebben meer rijlessen en meer rijexamens nodig door een gebrek aan kennis van de regels. En op termijn gaat dit ten koste van de verkeersveiligheid van ons allen.

Ik heb geen probleem met de aanbieders van de 1-daagse cursussen. Zij zijn ondernemers die hier een goed gevulde boterham mee verdienen. Ik heb ook begrip voor leerlingen die een 1-daagse cursus volgen. Zij willen graag z.s.m. slagen voor hun theorie zodat ze verder kunnen  plannen richting rijexamen.

Ik heb wel moeite met een overheid (in dit geval CBR) die het mogelijk maakt dat mensen in het bezit komen van een officieel staats diploma (lees: theorie certificaat) zonder de kennis te vergaren die nodig zou zijn om in het bezit te komen van dit certificaat.