Rijschoolhouder start crowdfundingsactie voor eenbenige Albergenaar met wens motor te rijden

Karel Hanse (63) wil in hoger beroep tegen de uitspraak van Rechtbank Overijssel, die onlangs oordeelde dat de eenbenige Albergenaar niet met een aanpassing aan zijn motor de weg op mag. Om dat hoger beroep te betalen, is een rijschoolhouder in het Limburgse Tegelen een crowdfundingsactie begonnen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Karel Hanse, die zijn verhaal doet aan Tubantia.nl, gaat al  ruim 50 jaar met één been door het leven en wil erg graag motorrijden. De Albelgenaar wilde graag een rijtest doen bij het CBR op een motor die is uitgerust met het Feetless Biking System. (Een systeem met pneumatische zijwielen die, als je stil staat, binnen 0.63 seconden aan de grond staan.)
Na een succesvolle rijtest zou Hanse dan rijexamen kunnen doen voor zijn motorrijbewijs. Maar het CBR weigerde een rijtest af te nemen. De rechtbank oordeelde vervolgens dat het Feetless Biking System in 2017 al uitgebreid is getest door deskundigen en ongeschikt was bevonden. Het systeem zou de handicap van de man onvoldoende compenseren en daardoor niet veilig genoeg zijn.
 

Feetless Biking System

Hanse legt zich daar niet bij neer en wil in hoger beroep, maar de geldbodem is in zicht. Hij krijgt nu hulp van een meelevende rijschoolhouder: Anton Vos van Verkeersschool Vos uit Tegelen. Die zette een doneeractie op voor Hanse. Streefbedrag: 3000 euro. De teller staat vooralsnog op 300 euro. Hanse is blij met de actie van Anton Vos. Hanse: „Anton werkt op 7 kilometer afstand van de grens met Duitsland, waar mensen wél met dat Feetless Biking System mogen rijden. Anton geeft die mensen zelfs les. Hier mag het niet. Dat is zijn motivatie om mij te helpen.”

Goede hoop

Het vooruitzicht van een hoger beroep biedt Hanse goede hoop. „In de zomer is het hier buiten één en al motoren wat je ziet. Dan zit ik me te verbijten: ‘waarom rijd ik daar nou niet? ’. Dat maakt me een beetje boos. Ik vind het irritant dat een paar heren van het CBR zo star zijn in hun denken. Waarom moet je iemand zoveel beperken?”

Meer via »