De monopolist - deel 1: Suzanne en haar kasteel

Rijschoolvandaag.nl-feuilleton over de ontwikkelingen rondom een overheidsmonopolist met vergaande bevoegdheden en grote ambities.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Deel 1: Suzanne en haar kasteel


Er was eens een oud kasteel in het westen van een klein land, ergens hier ver vandaan. Het kasteel stond er al jaren. Niemand wist eigenlijk precies hoe lang al. In het kasteel woonde sinds kort een nieuwe kasteeldame. Haar naam was Suzanne Bovenweijde.

Als kasteeldame was Suzanne de baas over het kasteel en alle bewoners ervan. Nou ja, strikt genomen klopte dat niet helemaal; de échte baas van het kasteel was namelijk barones Van Haeren-Schut. Maar gelukkig was die meestal te druk met allerlei andere belangrijke dingen, zodat Suzanne in grote vrijheid haar gang kon gaan.

En er was nogal wat te doen in het kasteel. De voorgangers van Suzanne (het waren allemaal mannen geweest, sommigen befaamd, anderen berucht en de meesten een beetje van allebei) hadden namelijk het kasteel niet zo goed onderhouden. Zeg maar gerust: het was een vervallen bende geworden.

Het kasteel zélf zag er niet uit; er was al jaren niet geschilderd en de kasteeltuin was overwoekerd door onkruid. Ook de financiën waren gewoonweg zorgwekkend; er was nauwelijks een cent in kas. De bewoners van het kasteel waren het ook al jaren zat; ze mokten, ze protesteerden en sommigen riepen zelfs op tot een heuse opstand. Uiteindelijk was er in het hele land vrijwel geen burger meer te vinden die nog met enige sympathie naar het kasteel keek.

Hoewel ze lange tijd de andere kant op had gekeken, vond tenslotte ook barones Van Haeren-Schut dat het zo niet langer kon. Hoog tijd voor actie dus!

Binnenkort in deel 2: Hoe het kasteel de fruithandelaren rustig probeerde te houden.