Rijstijlverzekering; een zegen of een valkuil?

Autorijden

Goed gedrag belonen is een bekend principe. Om die reden riepen een aantal autoverzekeraars verschillende rijstijlverzekeringen in het leven. Door middel van een app wordt goed rijgedrag beloond met een korting op een autoverzekering. Uit onderzoek van website Pricewise blijkt dat er ook consequenties zitten aan deze apps.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ben jij een racemonster, dan is het hebben van een rijstijlverzekering af te raden. Maar ben je een voorbeeldige automobilist? Dan zou dit nog wel eens voor je kunnen werken. 

Door middel van bijvoorbeeld een app of een plug-in kunnen sommige verzekeraars je rijgedrag meten. De voorbeeldige chauffeur zou dankzij zo’n app beloond kunnen worden met een korting van 35% op een autoverzekering. Maar er zitten ook consequenties aan het hebben van zo'n app, want je zou wel eens uit de verzekering gegooid kunnen worden als je een paar keer hard remt. 

Hoe werkt het?

Er zijn een aantal autoverzekeraars die zo’n rijstijlverzekering aanbieden. ANWBFBTO, Interpolis en Fairzekering zijn hier voorbeelden van. ANWB, FBTO en Interpolis werken alle drie met applicaties die je op je telefoon kunt installeren. 

Fairzekering pakt het iets anders aan. Zij werken met stekkers die je eenvoudig kunt inpluggen in de OBD-poort van jouw auto. Maar dit komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. Alle tools houden je gegevens bij en belonen de bestuurder als hij of zij veilig rijdt.

Waar wordt op gelet?

Je snelheid, hoe hard je optrekt én het remgedrag. Dat zijn de drie elementen waar bijna alle verzekeraars de focus op leggen. Al deze eigenschappen worden daarom gemonitord door de app of stekker. Vanzelfsprekend scoor je beter als jij op deze punten goed presteert. Naast snelheid, remmen en optrekken vindt ANWB het bijvoorbeeld ook belangrijk hoe je bochten neemt.

Interpolis beloont hun klanten op een andere manier. Met de ‘automodus app’ wordt namelijk de focus gelegd op het niet gebruiken van je telefoon. De app zorgt ervoor dat jij niet afgeleid raakt en daardoor veilig de weg op gaat. Zo sprokkel je 10% korting op je autoverzekering bij elkaar.

How low can you go?

De korting op je autoverzekering varieert van 10 tot wel 35% korting. In de tabel hieronder zie je hoeveel korting elke verzekeraar geeft en wat er precies wordt gemeten.

schema pricewise
De keerzijde

Het klinkt allemaal heel mooi; veilig de weg op en ook nog eens korting krijgen op je autoverzekering.  En dat is ook zo, maar zodra je gebruik maakt van zo’n rijstijl-app of stekker worden jouw handelingen in de auto voortdurend in de gaten gehouden. Logisch. Anders kun jij niet profiteren van die eventuele korting. Maar wees hier wel bewust van. Een Big-Brother-is-watching-you-gevoel is niet gek. Gelukkig moeten alle verzekeraars zich houden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en mogen jouw gegevens niet gedeeld worden met derden.

En mocht je het iets minder nauw nemen met de regeltjes dan kan het effect van zo’n app of stekker averechts uitpakken. Te vaak iets te hard rijden of regelmatig hard op trekken en keihard remmen wordt door sommige verzekeraars bestraft. Je loopt niet alleen een korting mis, maar er volgen ook nog eens consequenties. Pas jij je rijstijl niet aan nadat jij enkele waarschuwingen hebt gehad? Dan loop je het risico dat dat jouw verzekeraar de autoverzekering stop zet. De kans bestaat dan ook nog dat je elders niet meer geaccepteerd wordt. Dat is dus de keerzijde van de medaille.

Conclusie

Een rijstijlverzekering kan je dus een mooie korting opleveren, maar dan moet je wel een brave bestuurder zijn en niet veel in drukke verkeerssituaties zitten waardoor je weleens hard moet remmen of optrekken. Je moet er daarnaast mee om kunnen gaan dat er continu op je rijgedrag gelet wordt. 

Gelukkig kun je ook geld besparen door geen schade te rijden en op die manier korting te krijgen, en elk jaar autoverzekeraars de vergelijken. Dat loont altijd.