Nieuws voor rijscholen

Bovag Rijschool

Ruim een derde van alle nieuwe auto’s is automaat

maandag 01 oktober 2018 | Miranda Schenkhuizen

Ruim 34 procent van alle verkochte nieuwe personenauto’s vorig jaar was er een met een automatische versnellingsbak. Dat percentage is een verdubbeling ten opzichte van 2006, toen 17,3 procent van de nieuwe auto’s met ‘automaat’ werd verkocht, zo blijkt uit de nieuwe uitgave Mobiliteit in Cijfers Auto’s 2018-2019 van RAI Vereniging en BOVAG.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Momenteel zijn ruim 1,8 miljoen personenauto’s in Nederland uitgerust met een automatische versnellingsbak en dat is 21,2 procent van het totale wagenpark van 8.595.000 auto’s. Twaalf jaar geleden was dat nog de helft minder. Het aandeel van handgeschakelde auto’s in de verkoop van nieuwe voertuigen daalde tussen 2008 en 2016 van 82,1 naar 65,1 procent. Een aanzienlijke daling.

Verklaringen voor stijging

De toename van auto’s met automaat valt te verklaren door de populariteit van elektrische en hybride auto’s die standaard met automatische versnellingsbak zijn uitgerust, een vergrijzende bevolking en toegenomen efficiëntie van automaten boven handgeschakelde bakken. Veel fabrikanten bieden op diverse modellen tegenwoordig standaard een automaat, aangezien deze in verbruikstesten zuiniger (en dus goedkoper) blijkt dan een handgeschakelde versie. Ook de fileproblematiek in Nederland laat steeds meer autokopers voor een automatische bak kiezen, vanwege het comfort.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!