Trekkerbestuurders meer rijbekwaam door T-rijbewijs

De invoering van het T-rijbewijs zorgt voor een betere rijbekwaamheid onder trekkerbestuurders. Dit concludeert de minister van Infrastructuur en Waterstaat op basis van een evaluatie van het T-rijbewijs uitgevoerd door Adviesbureau Royal HaskoningDHV.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Adviesbureau Royal HaskoningDHV evalueerde de invloed van het T-rijbewijs op de verkeersveiligheid in opdracht van het ministerie van I&W. Uit het onderzoek bleek dat de invoering van het T-rijbewijs de rijbekwaamheid van bestuurders van trekkers heeft verbeterd, evenals de bewustwording van het rijden met grote landbouwvoertuigen, wat een positieve uitwerking heeft op de verkeersveiligheid. Volgens de onderzoekers is het echter niet realistisch om op korte termijn een significante daling van het aantal ongevallen te verwachten aangezien nog maar een klein deel van de T-rijbewijshouders het nieuwe examen afgelegd. (Inmiddels zijn 86 rijinstructeurs voor het T-rijbewijs bij het CBR geregistreerd.)

Zwaar examen

Het T-rijbewijs is 1 juli 2015 ingevoerd voor bestuurders van landbouwtrekkers en motorvoertuigen met een beperkte snelheid (MMBS). Het is een volwaardig rijbewijs dat in de plaats is gekomen van het tot dan toe geldige trekkercertificaat voor chauffeurs van 16 en 17 jaar oud. Meerderjarige bestuurders hadden tot 2015 geen rijbewijs nodig. De examens worden als zwaar ervaren voor bestuurders van MMBS-voertuigen. De onderzoekers stellen voor onderscheid te maken tussen zware en lichte voertuigen. Minister Van Nieuwenhuizen zal de haalbaarheid hiervan onderzoeken.