Rutten: Samen Sterk startdocument wordt 24 juni aangeboden

samen sterk website

Alliantie Samen Sterk wil 24 juni het startdocument aanbieden aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Dat meldt Ruud Rutten aan Rijschoolvandaag.nl

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het Samen Sterk startdocument is bedoeld om alle neuzen in de rijschoolbranche dezelfde richting op te laten wijzen en is tot stand gekomen met drie werkgroepen.  "Het stuk moet resulteren tot professionalisering in de branche, maar ook het imago van de rijinstructeur verbeteren. Dat is noodzakelijk voor alle instructeurs die zich inzetten voor de verkeersveiligheid van (met name) jonge automobilisten", zegt initiatiefnemer Ruud Rutten. 

Bij groen licht van het kabinet, willen de werkgroepen betrokken blijven bij de uitvoering van de plannen. 

Drie hoofdpunten

Het document belicht drie hoofdpunten. Als eerste hebben de werkgroepen gekeken naar de instroom en opleiding van de rijinstructeur. "Wij willen dat vooraf gekeken wordt of rijinstructeur-kandidaat wel geschikt is voor het beroep. Dan kan door middel van een intakegesprek. Vervolgens willen we een goede uitgebreide opleiding, met informatie over de verschillen in leerlingen, theorieles geven, inzicht in de kandidaten en meer. En daarnaast moet de bijscholing meer van betekenis zijn. Wij willen dat die bijscholing meer inhoud krijgt, meer toegespitst op het vak. Dan is er geen reden meer om een sanctie op te leggen." 

Het tweede punt gaat over het rijbewijs-traject van de leerling en hoe het examen er in de toerkomst uit gaat zien. "We worden nu bijna gedwongen het zo snel mogelijk en goedkoop mogelijk les te geven", zegt Rutten. "Maar we willen de leerling naar een hoger niveau brengen. Dus gefaseerde theorieles, begin met de basisregels en na een aantal lessen pas de inzichtelijke vragen. En de rijinstructeur kan dan een portfolio bijhouden over de voortgang. Dan kan ook het oude examen op de schop."

En als laatste is er geformuleerd hoe de rijschoolbranche zich zodanig op de kaart kan zetten, dat de rijinstructeur gewaardeerd wordt naar zijn prestatie en inzet. "Er moet een goed keurmerk komen voor de rijschoolbranche. Geen vrijwillig keurmerk, maar echt een keurmerk waaruit blijkt dat die rijschool aan bovenstaande eisen voldoet. Daar moeten dan ook voordelen uit voortvloeien. Voor de leerling moet er een garantiefonds komen, zodat je je geld terugkrijgt bij een faillissement of iets dergelijks. We moeten nog kijken wie dit keurmerk gaat uitgeven. Mijn voorkeur gaat naar een overkoepelende organisatie."

Hoe dit gefinancierd gaat worden is nog niet duidelijk, maar ook daarover heeft Rutten wel nagedacht. "Het zou best kunnen dat het allemaal meer geld gaat kosten, maar dat mag ook wel. Elke kandidaat kan 1 of 2 euro bijdragen voor het garantiefonds, de opleider draagt wat bij, een wat hoger lestarief. Uiteindelijk resulteert dit tot een grotere verkeersveiligheid, en dat scheelt de maatschappij veel geld."

24 juni

Rutten had graag rijopleiders uit het hele land uitgenodigd om samen het document aan te bieden aan minister Van Nieuwenhuizen. "Maar helaas gooit het coronavirus hier roet in het eten. We kunnen nu met maximaal 3 personen lijfelijk aanwezig zijn bij de minister. De overige SAMEN STERK partners zullen gezamenlijk op een groot scherm deze meeting volgen."

Het live-programma is als volgt:

  • 9.30 uur start de livestream vanuit Nieuwspoort Den Haag.
  • De opening wordt gedaan door de initiatief nemer van SAMEN STERK Ruud Rutten.
  • Roland van Roermund (Coach en stuurman van het traject) over het proces van het document.
  • Korte film over alle partners.
  • Onderweg met het document naar de minister.
  • De minister kan haar toekomstvisie delen over het document en onze branche. Dit document moet vervolgens onderzocht worden op de haalbaarheid en moet vooral een hulpstuk zijn in het lopende traject van de minister, Veilig van Deur tot deur.
  • Na de ontmoeting met de minister zullen er nog enkele sprekers aan het woord komen over het project en hun input.
  • Einde omstreeks 12.00 uur. Op naar een mooie toekomst voor onze branche.

Het document komt op de website van de alliantie te staan. Er is ook een facebookpagina in