‘Scheur niet met je auto door een plas’

regen_aquaplaning

Noodweer in Nederland, en dat betekent ook veel autoproblemen. Sommige wegen zijn veranderd in een rivier en daar kan je auto niet goed tegen. Waar moet je op letten als je door een plas scheurt?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Schade

Patrick van Vuure, autotechnicus bij autobedrijf Fakkert uit Zaandam legt uit: "Een motor zuigt normaal lucht op, maar als je door een plas rijdt zuigt hij water op." Het verschilt per auto waar die luchtzuiger zit. Bij een hele hoge auto, zoals een Jeep of een Land Rover, zit het vaak hoger.

En water in je motor kan grote gevolgen hebben. De motor 'perst' normaal de opgezogen lucht ook samen, maar het water kan hij niet verwerken. Daarmee kan de motor behoorlijk beschadigd raken. En ook de stuurbekrachtiging en de dynamo kunnen uitvallen.

Boordcomputer stuk

Erger wordt het nog als je auto vol zit met elektronica, zoals de meeste moderne auto's. "Die is wel voor een deel beschermd, maar dat lukt natuurlijk nooit helemaal", vertelt Van Vuure. Na een diepe plas kan je boordcomputer of de besturing van je ruitenwissers er mee stoppen.

De tip van Van Vuure: blijf weg bij diepe plassen. "Zeker als je niet in kunt schatten hoe diep een plas is. En ga zéker nooit stilstaan in een diepe plas." Maar ook heel snel door een plas rijden, om er maar vanaf te zijn, is niet slim. "Het water kan dan opspatten met hoge snelheid en nog meer schade aanrichten."

Lesauto

Door hoeveel water kun je veilig rijden? En hoe rij je veilig door een grote plas? Een verslaggeefster van EditieNL neemt de proef op de som en vroeg het aan rijinstructeur Karina Fritz (rijschool Wolf). Tijdens een ritje in de lesauto geeft Karina instructies: "Gas los, niet remmen, niet doorschakelen en het stuur heel losjes vasthouden."

Dus, als het onvermijdelijk is om tóch door een diepe plas te rijden: doe dit dan rustig en rijd langzaam, zonder opspattend water!

Bron: EditieNL