Schultz in gesprek met telecombedrijven over automodus

Volgens minister Schultz is het gebruik van de smartphone een groot probleem in het verkeer. De minister gaat daarom met telecombedrijven in gesprek over een mogelijke automodus die bepaalde functionaliteiten van de telefoon tijdens het rijden blokkeert.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Aandacht op de weg

Tegenover het AD vertelt de minister: ''Voor de bestuurder is het verboden om de telefoon rijdend vast te houden. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg.” Naast het verbod om een smartphone tijdens het rijden vast te houden, ziet minister Schultz daarom ook graag een verbod op het bedienen van de telefoon. De telefoon zou dan ook niet gebruikt mogen worden terwijl deze in een houder zit. 

Effectievere oplossing

Toch denkt minister Schultz dat er doeltreffendere oplossingen zijn dan een breder verbod. "Ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven"- aldus de minister. Minister Schultz geeft de app Pokémon Go als voorbeeld, dat spel bevat een speciale automodus waardoor je het niet kunt spelen tijdens het rijden.