‘Voer een apart EV-rijbewijs in’

Dit voorstel kreeg de Zweedse regering van Autofabrikant Renault. Zij pleiten voor een apart rijbewijs voor mensen die een elektrische auto willen gaan kopen en rijden. Korting op lessen en het examen voor het EV-rijbewijs zou de populariteit van elektrisch rijden daarnaast ten goede komen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

2030

De Zweedse regering heeft laten weten de wens te hebben om in 2030 alleen nog maar elektrische nieuwe auto’s toe te laten. Auto’s die op benzine of diesel rijden, zouden dan niet meer toegelaten worden. Deze wens is ook terug te zien in andere landen. Concrete voorstellen blijven tot op heden echter nog uit. 

Renault

De autofabrikant heeft recent onderzoek laten houden onder de bevolking van Zweden. De uitslag toonde aan dat 60 procent graag meer elektrische auto’s in het verkeer ziet. Iets meer dan de helft vindt daarnaast dat de regering te weinig doet om elektrisch rijden te stimuleren. Om de Zweedse regering bij te staan, is Renault met het voorstel voor het EV-rijbewijs gekomen. Naast subsidie op de lessen en het examen zouden automobilisten met een EV-rijbewijs ook recht moeten krijgen op gratis opladen en parkeren in stadsgebieden. Lars Höglin, van Renault, zegt hierover: “Zweden wordt vaak gezien als een voorloper op het gebied van technische oplossingen en sociale veranderingen. Het is daarom verrassend dat het Zweden zo lang duurt om een land te worden dat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Wij streven er naar om ons steentje bij te dragen aan de maatschappij door elektrisch rijden te stimuleren.”