Nieuws voor rijscholen

bus_ongeluk_schade

Sirene ambulance niet op radio, wel op mobiel

maandag 31 maart 2014 |

Ambulancediensten in Drenthe en Friesland hebben een nieuw alarmsysteem in gebruik genomen dat automobilisten attendeert op de nadering van een ziekenwagen met zwaailicht en sirene. Ze krijgen via een app op hun smartphone in spraak en beeld een waarschuwing.

Lesautolease.nl (advertentie)

Zo'n 50 ambulances in Friesland en Drenthe zijn daartoe uitgerust met een speciale GPS-zender. Ambulancediensten elders in Nederland gaan er later ook gebruik van maken.

Het nieuwe systeem is een alternatief voor het mislukte Flister, waarmee vorig jaar in Noord-Nederland werd geëxperimenteerd en dat weggebruikers via de autoradio alarmeerde voor een naderende ziekenauto. Vooral de commerciële omroepen hadden er bezwaar tegen dat Flister inbrak op hun uitzendingen.

Integratie

Het nieuwe alarmsysteem heeft een eigen app, Sireneradar, en werkt ook samen met het al veel gebruikte Flitsmeister. Automobilisten kunnen direct zien op welke afstand een ambulance met spoed zich bevindt en vanuit welke richting die komt. Wie op dat moment aan het bellen is, hoeft niet te vrezen dat de verbinding opeens wegvalt. “Het systeem onderbreekt geen telefoongesprekken”, aldus een woordvoerder van de ambulancediensten.

Er worden ook gesprekken gevoerd over integratie van Sireneradar met andere organisaties die populaire verkeersapps beheren en met leveranciers van navigatiesystemen.

Bron: Trouw


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!