Tros Radar zet vraagtekens bij medische keuring CBR

In de uitzending van maandag 31 maart interviewde Tros Radar een aantal mensen met een chronische stabiele aandoening die een medische keuring van het CBR hebben ondergaan. Zij zetten in het interview vraagtekens bij de zinvolheid van deze medische keuringen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Bekijk hier de Radar-uitzending van 31 maart

Bij twijfel over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid laat het CBR de bestuurder een ‘Eigen Verklaring’ invullen; het formulier met vragen over eventuele lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Als er bij 1 van deze vragen ‘ja’ wordt ingevuld, is onderzoek door een arts nodig. Dan kan het zijn dat men niet voor 10 jaar maar slechts voor bijvoorbeeld 1 of 5  jaar het rijbewijs krijgt.

Omdat problemen met de gezondheid de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, moet de bestuurder vaak om de zoveel tijd een medische keuring van de CBR-arts ondergaan om aan te tonen dat hij/zij geen gevaar op de weg is.

Stabiele medische aandoeningen

Bij een chronische aandoening die stabiel is en niet meer zal veranderen, blijkt een periodieke check echter ook nodig. Een verklaring van de behandelend medisch specialist of huisarts van de bestuurder heeft daarop, naar blijkt, geen invloed. Zelfs niet als de specialist aangeeft dat de bestuurder inmiddels geheel genezen is verklaard. Aan het oordeel van de CBR-arts wordt door het CBR meer waarde gehecht dan aan het oordeel van de medisch specialist.

Testpanel: Onzinnige keuring

Hoe wordt de medische keuring van het CBR ervaren door mensen met een stabiele, chronische aandoening? Uit een enquête onder ruim 48.000 testpanelleden blijkt dat bijna de helft van de mensen met een chronische stabiele aandoening de keuring als onzinnig ervaart; keuring stelt weinig voor en men moet vaak slechts een paar simpele testjes doen die slechts een minuut of vijf duren. Lees meer Testpanel-uitslagen.

De medische keuringen van het CBR zijn daarbij behoorlijk prijzig. Wel zijn de tarieven van de medische keuring onlangs naar beneden toe bijgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De aangepaste tarieven zijn hier te vinden.

Reactie CBR

Het CBR wilde geen reactie geven in de Radar-studio, maar heeft voorafgaand aan de uitzending laten weten:

“We willen allemaal veilig thuiskomen. Daarom stelt de Rijksoverheid eisen aan de lichamelijke en geestelijke geschiktheid van bestuurders; het CBR checkt of mensen aan deze eisen voldoen. Als u rijexamen wilt doen, het groot rijbewijs wilt vernieuwen, of als u ouder bent dan 75 jaar, vraagt het CBR daarom om uw Eigen verklaring. Eventueel aangevuld met informatie van een arts en/of medisch specialist. Het CBR stelt vast of er in de toekomst weer een keuring nodig is.
Het CBR wil graag helpen. Maar omdat iedere medische situatie anders is, kunnen we nu geen algemene uitspraken doen die gelden voor de mensen in de studio. Heeft u een stabiele medische aandoening, en hoort u bij de gemeente dat u een Eigen verklaring moet kopen, maar is dit volgens u niet juist? Neemt u dan gerust contact op met de klantenservice van het CBR. Zo kunnen we toetsen of u de juiste informatie heeft gekregen.”

Bronnen: Tros Radar / CBR