Slagingspercentages theorie-examen Vlaanderen sterk gedaald

Het gemiddelde slagingspercentage voor het theoretisch rijexamen in Vlaanderen is de afgelopen drie jaar sterk gedaald, van 62 tot 41 procent. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Lorin Parys opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

In 2015 slaagde gemiddeld nog 62 procent van de deelnemers voor een theoretisch rijexamen, nu is dat 41 procent. “Geen slechte evolutie”, benadrukt Parys. “We hebben de lat van het examen hoger gelegd om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.” In juni 2017 werd het theoretisch rijexamen in Vlaanderen hervormd.  Sommige fouten in het examen tellen nu zwaarder mee en er zijn meer mogelijke vragen die leerlingen in het examen terug kunnen zien. De moeilijkheidsgraad van de vragen is wel gelijk gebleven, evenals het aantal goede vragen dat een leerling nodig heeft om te slagen (41 van de 50).

Fraude aanpak

Ook de aanpak van fraude zou een mogelijk effect op de cijfers kunnen hebben, denkt het N-VA-parlementslid. “De minister heeft de afgelopen maanden ook een aantal organisaties laten opsporen die ervoor zorgden dat kandidaat-chauffeurs slaagden voor het theoretische rijexamen zonder de leerstof echt onder de knie te hebben. Dat zorgt uiteraard voor levensgevaarlijke situaties, daarom is het aantal mogelijke vragen verhoogd en worden ze steeds anders gesteld en constant afgewisseld”.

Online platform

Begin volgend jaar komt er in Vlaanderen een online leerplatform voor het theoretisch rijexamen, zodat kandidaten zich beter kunnen voorbereiden.

Lees hier meer »