Sparen voor een rijbewijs, zo doe je dat!

De kosten voor het behalen van een rijbewijs kunnen flink oplopen. Natuurlijk zijn er vele ouders en grootouders die bereid zijn een financiële bijdrage te leveren, maar voor degene die het zelf moeten betalen hebben wij enkele tips op een rij gezet.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Werk en geld

Om geld te sparen, moet er natuurlijk ook geld verdiend worden. Er zijn twee manieren om jouw spaarrekening te vullen: je moet meer gaan verdienen of je moet minder uitgeven. Als je geen bijbaan hebt, kan je deze zoeken en het geld wat je daarmee verdient opzij zetten. Sparen vraagt  wel om discipline, maar het is uiteindelijk voor een goed doel.  Een rijbewijs is het allemaal waard en zodra je geslaagd bent voor je rijexamen gaan er vele carrièremogelijkheden voor je open.

Als je al een bijbaan hebt kan je overwegen om meer salaris te vragen of een andere baan te zoeken. Er valt overal over te onderhandelen en daar kom je alleen achter als je de gok waagt.

Extra inkomsten genereren

Heb je een overvolle kledingkast met kleding die je niet meer draagt? Of een kast vol met oude elektronica en enkele smartphones? Anderen zijn vast bereid om hiervoor te betalen. Wat voor jou oude rommel is, is voor een ander weer nieuw. Plaatst een gratis advertentie op Marktplaats of zet een bericht op Facebook. Er zijn ook diverse Facebookpagina’s waar je tweedehandse spullen kunt verkopen. Op deze manier ben je meteen van je oude spullen af en kan je dat geld opzij zetten voor jouw rijbewijs.

Wellicht hebben je ouders spullen die ze niet meer gebruiken, deze kan je ook meteen in de verkoop doen. Als jouw ouders zien dat je serieus bezig bent met sparen voor je rijbewijs zullen ze je vast en zeker helpen en aanmoedigen. 

Variabele uitgaven bijhouden

Nog een tip is om per week bij te houden wat je uitgeeft. Het klinkt als veel werk, maar toch is het een goede manier om te sparen. Je krijgt inzicht in wat je per week uitgeeft en aan de hand daarvan kun je bepalen of je op bepaalde uitgaven kunt besparen. Vervolgens maak je voor jezelf een weekbudget en je gaat je aan dat budget houden. Heb je daar moeite mee? Vraag familie en vrienden om je hierbij te helpen. 

Minder stappen

Je hoeft niet meteen het uitgaansleven op te geven, maar elk weekend naar de kroeg kost best veel geld. Nodig jouw vrienden eens wat vaker thuis uit. In de kroeg is 20 euro makkelijk uitgegeven. Als je jouw vrienden thuis uitnodigt en zelf voor iets te drinken en eten zorgt, bespaar je geld. Ze zijn vast bereid om ook eten en drinken mee te nemen. 

Abonnementen

Een abonnement op een krant of tijdschrift is duur. Bekijk daarom eens of je het abonnement kunt opzeggen. Het nieuws kan je tegenwoordig ook op internet bekijken. Indien je een tijdschrift wilt lezen, koop het dan af en toe los in de winkel. Dat is veel goedkoper dan een abonnement. Daarnaast kan je kijken of je kunt besparen op jouw zorgverzekering, telefoonabonnement, sportschool en andere terugkerende kosten. Vergeet niet, vergelijken loont!   

De rijschool helpt je hierbij

Om te kunnen sparen moet je een duidelijk doel hebben, dat maakt het veel makkelijker. Oriënteer alvast naar de beste rijscholen in jouw regio en kom erachter wat je nodig hebt aan budget. Bij veel rijscholen kan je in termijnen betalen en je krijgt inzicht het aantal rijlessen die nodig hebt zodra je een proefles hebt gehad.

Zodra je weet wat je maandelijks opzij kunt zetten, kan je alvast overwegen om te beginnen. Hierbij moet je wel zeker zijn van je zaak. Tussentijds de lessen onderbreken zorgt ervoor dat je meer rijlessen nodig hebt. Het is daarom raadzaam om de eerste twee betaaltermijnen opzij te zetten, zodat je niet noodgedwongen moet stoppen met rijlessen. Je moet ook rekening houden met het feit dat je misschien meer rijlessen nodig hebt dan gepland.