Speekseltest zorgt voor meer aanhoudingen in het verkeer

De politie in Alphen aan den Rijn werkt nu zo’n anderhalve maand met de nieuwe speekseltest en heeft daardoor in korte tijd al vijftien automobilisten weten te betrappen op rijden onder invloed, aldus het Algemeen Dagblad.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Agenten en deskundigen hebben hun zorgen geuit. “Mensen stappen na een blowtje zonder nadenken in de auto”, verklaart teamchef John Nieuwmeijer van de politie in Alphen aan den Rijn in het Algemeen Dagblad.

Topje van de ijsberg

De teamchef denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Julien L'Ortye van TeamAlert, de verkeersveiligheidsorganisatie van jongeren, beaamt dit. “Ik weet haast wel zeker dat dit het topje van de ijsberg is.'' De organisatie merkt aan alles dat jongeren vaak geen kennis hebben van het gevaar van drugs in het verkeer. Ze zijn dan ook erg blij met de komst van de test.

SWOV

Uit onderzoek verricht door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat in Nederland een kleine drie procent van de bestuurders met 'sporen van drugs' rondrijdt. Erg gevaarlijk, want circa 10 procent van de zwaargewonde automobilisten test positief op drugsgebruik. Hasj, wiet en cocaïne komen het meest voor.

Speekseltest

De politie neemt sinds 1 juli de speekseltesten af om drugsgebruik in het verkeer sneller aantoonbaar te maken. De komende twee jaar zullen 350 opgeleide trainers 25.000 agenten klaarstomen om met de speekseltesten te gaan werken. In 2019 moeten alle agenten op de werkvloer zijn opgeleid. De speekseltest wordt toegevoegd aan de al bestaande bloed- , alcohol-, en blaastest, maar neemt aanzienlijk minder tijd in beslag. Agenten kunnen al binnen enkele minuten zien of iemand onder invloed is van drugs. Voorheen moesten agenten afgaan op het uiterlijk van iemand en bij twijfel meenemen naar het bureau om een bloed- en urinetest af te nemen. Daarna was het twee weken wachten op de uitslag dat terug moest komen van het Nederlands Forensisch Instituut.