Meer dan de helft openbare ruimte is gereserveerd voor auto’s

Ooit werd de komst van de auto gezien als dé oplossing om de drukte in de stad te verminderen. Inmiddels is gebleken dat de komst de kwaal alleen maar heeft verergert. Auto’s hebben de steden en het straatbeeld volledig overgenomen, waarin open pleinen, lege stoepen, vrij uitzicht op onze grachten en veilige speelplekken zeldzaam zijn geworden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Voetgangers en fietsers krijgen beduidend minder ruimte toebedeeld in de stad dan automobilisten. Dit blijkt uit een onderzoek verricht door Adviesbureau Geodan, op verzoek van Milieudefensie. Het bureau analyseerde de verdeling van de ruimte op straat van twintig gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Per gemeente is bekeken hoeveel vierkante meters weg voor auto’s, fietsers of wandelaars beschikbaar is.

Auto's vragen meeste plek

Uit het onderzoek blijkt dat de auto in onze steden de meeste ruimte op straat krijgen. Zo eisen rijdende auto’s 45 procent van onze straten op en is nog eens 10 procent gereserveerd voor parkeerplaatsen. Op de tweede plaats staan de voetgangers (33 procent), daarna volgen de fietsers (12 procent).

Diagram
Verschillen op wijkniveau

Op wijkniveau zijn de verschillen veel groter dan tussen de gemeenten zelf. In de Amsterdamse Burgwallenbuurt aan de Nieuwe Zijde krijgen wandelaars de meeste ruimte. Daar is 67 procent van de ruimte bedoeld voor voetgangers. Op de tweede plaats volgt het Haagse stadscentrum met 60 procent ruimte op straat bestemd voor de voetgangers. Voor fietsers zijn wijken als Zeeburgereiland en Nieuwe Diep in Amsterdam het prettigst om door te fietsen. In deze wijken is 28 procent van de ruimte beschikbar voor fietsers.

Duurzaam verkeer

Als we er vaker voor zouden kiezen om te wandelen, fietsen of heb openbaar vervoer te nemen, dan hebben we in onze gemeenten veel minder ruimte nodig voor auto’s. Elke gemeente zou dan de ruimte die daardoor vrijkomt kunnen gebruiken om meer parken aan te leggen of speelvelden. Op de website van Milieudefensie kun je zien hoeveel extra groen er nog in jouw gemeente zou passen als iedereen duurzamer op pad gaat.