Standaard automaatrijbewijs slecht voor verkeersveiligheid

De Duitse Minister van Transport, Andreas Scheuer (CSU), wil wijzigingen doorvoeren in het rijbewijs om elektrische auto's te promoten. Zo wil hij dat een rijbewijs voor een automaat ook gebruikt mag worden voor handgeschakelde auto’s, door de zogenaamde ‘automaatcode’ af te schaffen. De TÜV Association verwerpt de plannen van de Minister van Transport echter. Zij vinden het risico te groot.

VERJO

— Advertentie —

"In tegenstelling tot landen als de VS, is het schakelmechanisme in Duitsland nog steeds de norm - vooral voor beginnende bestuurders," verklaart de CEO van de TÜV Association, Joachim Bühler, aan het Duitse persagentschap. "Als leerlingen zonder voldoende rijervaring hiermee de weg op gaan, wordt het gevaarlijk."

Aanvullend examen

Wie in Duitsland examen doet met een automaat, mag geen auto met een handgeschakelde versnelling besturen,maar moet daarvoor eerst een aanvullend praktisch examen afleggen in een auto met handgeschakelde versnellingen.

Promotie elektrisch rijden

Minister Scheuer wil het rijbewijs voor de automaat aantrekkelijker maken, zodat er meer  elektrische auto's worden gebruikt in rijscholen. De TÜV Association wijst deze wijzigingen in het rijbewijs af. "Dit voorstel zou de verkeersveiligheid op Duitse wegen geen goed doen. Met de toenemende verkeersdichtheid, nieuwe voertuigen zoals e-scooters en extra technologie in voertuigen, nemen de eisen aan chauffeurs toe. Daarom moeten beginnende bestuurders aantonen dat ze hun voertuig veilig kunnen gebruiken in het belang van alle weggebruikers. "

Wijzigen EU-richtlijnen

In Duitsland voeren de TÜV-organisaties en de Dekra de theoretische en praktijkexamens uit. Het ministerie van Transport is van plan de overgang naar e-mobiliteit te versnellen met de geplande veranderingen. De federale overheid wil elektrische auto's massaal promoten met als belangrijkste reden klimaatbescherming. En omdat elektrische auto's een automatische transmissie hebben, willen ze het rijden hiermee ook promoten. Voor de nieuwe verordening zou een EU-richtlijn moeten worden gewijzigd.