Stigas: Trekker op. Gordel om!

Stigas gordel

Kennisinstituut Stigas is met een aantal werknemers- en werkgeversorganisaties, waaronder LTO Nederland, een campagne gestart om het dragen van de gordel op de trekker te promoten. Alleen al in 2018 waren er vier dodelijke ongelukken, die door een gordel waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Het dragen van een gordel op de trekker is (nog) niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Stigas hoopt met deze campagne meer boeren gordels gaan dragen. "De ongelukken in 2018 hadden door een gordel waarschijnlijk voorkomen kunnen worden", zegt Peter Bredius, preventieadviseur bij Stigas. 

De Arbo-advieswet wil dat loonwerkers per 1 januari 2020 wel een gordel gaan dragen. Volgens kenniscentrum voor arbeid en ziekteverzuim, Stigas, gaat de wet op den duur ook gelden voor andere agrarische sectoren.

Cabine

De cabine van een trekker is zo gebouwd, dat hij niet indeukt als de trekker kantelt of op zijn kop rolt. De gordel zorgt ervoor dat je binnen de veilige cabine blijft. Als de trekker kantelt, kun je er niet onder komen met een gordel. 

"Bestuurders zonder gordel kwamen knel te zitten, of werden uit de trekker geslingerd. De hulpdiensten konden niets meer doen. Het maakt niet uit hoeveel rijervaring je hebt. Of hoe goed je het terrein kent. Zonder gordel overleef je een ongeluk vaak niet", geeft Bredius aan.

Campagne

Daarom is Stigus met een campagne gestart. Met een flyer, een informatiepagina en een video hoopt het centrum veel mensen te bereiken. 

Stigas geeft aan dat een gordel gekocht kan worden bij een lokale dealer en dat de kosten laag zijn. "Helemaal als je het vergelijkt met het leed en de kosten van een ongeluk. In de auto draagt iedereen een gordel. Waarom op de trekker niet?"

Wat is een goede gordel?

Een autogordel loopt over je schouder. In trekkers zitten heupgordels. Let op: een gordel geeft goede bescherming als je hem over je heupen draagt. Of over je bekken. Dus: niet over de zachte delen van je buik.

De gordels moeten zijn voorzien van een goed werkende sluiting en een goed werkende blokkering. Oprolmechanismen moeten zodanig functioneren dat de gordel goed aansluit na het omdoen ervan.Stigas is een kennisinstituut dat ondernemers en werknemers in de agrarische sector helpt om gezond, veilig en duurzaam te werken.