Next Level franchise rijschool in de spotlight bij RTL Z

franchise zonder stress

RTL Z besteedt in het programma Next Level een paar weken lang aandacht aan het onderwerp franchise. In dit programma werd op 1 december ook de relatief nieuwe rijschool formule Rijles Zonder Stress uitgelicht.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

In 2016 zijn Ismaël van Reede en Marloes van Deventer Rijles Zonder Stress begonnen als eenmanszaak. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een franchiseformule die rijlessen verzorgt in 6 provincies in Nederland. Daarnaast runt Ismaël ook nog steeds zijn eigen vestiging binnen de formule.

In het RTL Z programma vertellen ze meer over de formule, hun ambities en welk type rijinstructeurs zij werven. Ook vertellen zij kort iets over de samenwerking met De VerkeersAcademie die de opleiding en bijscholingen van hun rijinstructeurs verzorgt.

Van franchisenemer naar franchisegever

In 2009 startte Ismaël van Reede zelf als franchisenemer bij een franchise rijschool, een bekende prijsvechter die inmiddels niet meer bestaat.

Van Reede: “Hoe mooi alles ook leek, het was financieel gezien helaas alles behalve een positieve ervaring. Daardoor ben ik daar vrij snel weggegaan. Bij de tweede franchisegever waar ik me bij aansloot waren de financiën wel beter geregeld, maar was de samenwerking in andere opzichten helaas niet zo’n succes”. 

Een andere aanpak

Van Reede en Van Deventer hebben hun ervaringen meegenomen in de ontwikkeling van hun eigen franchise formule met het idee het op veel fronten anders aan te pakken. “Door jarenlange marketingervaring in de consumentenmarkt, plus de praktijkervaring van Ismaël in de rijschoolbranche vormen we een sterke combinatie. Als franchisegever kunnen we franchisenemers daarom extra goed begeleiden bij de opstart en het runnen van hun eigen rijschool", vertelt Marloes van Deventer.

De opzet van franchise is dat zowel franchisegever als franchisenemer beter worden van de samenwerking. De franchisegever kan sneller groeien, de franchisenemer kan met minder investering en meer gemak een eigen onderneming starten.”  Toch heerst er veel negativiteit rond franchise binnen de rijschoolbranche, geeft Van Reede aan. "En zoals gezegd was onze eigen ervaring als franchisenemer in deze branche destijds nou ook niet bepaald fantastisch. Maar dat is nou ook precies waarom we het anders willen aanpakken.“

Erecode Franchise

Bij de ontwikkeling van de formule heeft Rijles Zonder Stress daarom franchise-expert Bart van der Schoot in de arm genomen, oprichter en eigenaar van De FranchiseAdviseur en voorzitter van de BVFN (branchevereniging voor franchisenemers). Vanuit die rol heeft hij ook franchisegevers en franchisenemers van andere bekende formules begeleidt, waaronder Pearle, Eyewish Opticiens, Olympia Uitzendbureaus, Welkoop en nog vele andere.

 “Onze franchiseovereenkomst voldoet dus ook als de enige in de rijschoolbranche aan de Erecode Franchise", zegt Van Deventer. "Hierdoor zijn rechten en plichten van zowel franchisegever als franchisenemer duidelijk beschreven en eerlijk verdeeld, zodat de samenwerking geen eenrichtingsverkeer is."

Bonus

Ook krijgen instructeurs voor goede prestaties een bonus die kan oplopen tot €5.000 per jaar. Ze worden onder andere beoordeeld op slagingspercentage, klanttevredenheid, het percentage verkochte proeflessen en intakes. En daarnaast op nog een aantal eenvoudiger te behalen punten, zoals het uitdragen van de formule, representativiteit van de instructeur en de lesauto en meer.

Binnenkort kunnen rijinstructeurs in een dashboard ook de resultaten van hun vestiging vergelijken met die van andere franchisenemers.

Landelijke uitbreiding

 “We werven franchisenemers op diverse locaties door heel Nederland. We zoeken mensen die al ondernemer zijn, óf dat graag willen worden. Mensen die net als wij gaan voor goede kwaliteit en een hoge klanttevredenheid en die het leuk vinden om niet alleen tieners, maar mensen van alle leeftijden rijles te geven. En die bereid zijn zich te specialiseren in Rijopleiding in Stappen (RIS), Rijangst en Faalangst", aldus Marloes van Deventer.

Al ruim voor de startdatum van een nieuwe vestiging start Rijles Zonder Stress de marketing campagnes in die regio van de nieuwe instructeur op, zodat deze gelijk vanaf de start aan de slag kan met het verzorgen van proeflessen en intakes en het verkopen van rijlespakketten.

De franchise rijinstructeurs krijgen diverse trainingen, waaronder een fiscale training bij de accountant en trainingen voor de systemen waarmee zij gaan werken. Ook komen Van Reede en Van Deventer persoonlijk bij de instructeur langs met het Rijles Zonder Stress-startpakket, met o.a. het dakbord, een 4G tablet en voldoende lesmaterialen voor een eerste volle lesagenda.

Kijk hier de aflevering terug

19 Next Level Rijles Zonder Stress from Media Dimensions BV on Vimeo.