Nieuws voor rijscholen

Taxi

‘Taxi sterft uit in dorpen door maximaal starttarief’

vrijdag 19 december 2014 | Daisy Kossen

Koninklijk Nederland Vervoer vreest dat de taxi uitsterft in kleine dorpen. “Als de overheid blijft vasthouden aan het maximaal starttarief, dan zal er straks in dorpen van dunbevolkte regio’s geen taxi meer te krijgen zijn”, zo zegt Hubert Andela, secretaris van KNV tegen dagblad de Metro.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Tarieven

2 euro en 89 cent, dat is het maximum starttarief dat taxichauffeurs wettelijk mogen vragen aan klanten. Dit startbedrag zorgt ervoor dat het in kleine dorpen vrijwel onmogelijk is geworden om een taxi te krijgen.
De vervoerdersbranche wil dan ook dat er een einde komt aan de maximumtarieven. Chauffeurs zouden volgens hen zelf moeten kunnen bepalen voor welke prijs zij voor komen rijden. “Het maximumtarief belemmert ook de concurrentie op prijs/kwaliteit-verhouding. Betere chauffeurs in nettere auto’s zouden meer moeten kunnen vragen dan de mindere rijders. De klant kan dan zelf bepalen waar hij in wil stappen. De maximumtarieven werken nu als richtprijs. Vrijwel iedereen gebruikt ze, waardoor er geen onderscheid is. Laat ze gewoon los. Dan zullen sommige ondernemers misschien te hoge tarieven vragen, maar dan vallen degenen die dat niet doen in positieve zin op” aldus Hubert Andela.

‘Bijleggen’

Taxi-ondernemer Jan van Bommel bevestigd de vrees van Hubert Andela. “De overheid moet het starttarief vrijgeven. Het starttarief is vooral gericht op de taxistandplaatsen in de grote steden, maar bij ons in de provincie werkt het heel anders.”
Deze ondernemer rijdt voornamelijk in de omgeving van Venlo, maar zou zijn service ook graag aanbieden in de omliggende dorpen. “Het kan niet door de huidige tarieven, dan moet ik op iedere rit geld bijleggen. Daar ben ik natuurlijk geen ondernemer voor. Door de huidige tariefstructuur is er nu in die dorpen geen taxi te krijgen. Want niemand is zo gek om voor 2 euro 89 een half uur aan te rijden. En er is te weinig werk voor een taxibedrijf om zich daar permanent vast te vestigen.”
Van Bommel zegt dat de inwoners van de bewuste dorpen wel bereid zijn meer te betalen, maar dat chauffeurs dat simpelweg wettelijk niet mogen aannemen. “Ze willen wel 10 euro voorrijkosten betalen, want nu is er helemaal niets. Ja, een snorder.”

Andela begrijpt niets van de maximumtarieven die de overheid heeft vastgelegd. “Waar bemoeit de overheid zich mee? Dat is toch bij geen enkele andere bedrijfstak het geval!”


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Gerelateerde berichten

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!