‘Te weinig aandacht aan blinden in het verkeer’

KNGF Geleidehonden luidt de noodklok: er zijn amper blinden die deelnemen aan het verkeer. Weggebruikers houden namelijk te weinig rekening met blinden die de weg over willen steken.

VERJO

— Advertentie —

Onwetendheid

De directeur van KNGF Geleidehonden, Ellen Greve, denkt de oorzaak van dit probleem te weten, zo zegt zij bij BNR Nieuwsradio. "Ik denk dat heel veel mensen het niet weten, al hebben we ooit bij rijles wel geleerd dat je moet stoppen voor een opgeheven herkenningsstok. Als een blinde wil oversteken oriënteert hij zich met zijn gehoor op tegemoetkomend verkeer. Als hij denkt dat de kust veilig is, zal hij zijn stok omhoog steken en oversteken."
Naast de onwetendheid denkt Greve ook dat asociaal gedrag hier een rol in speelt. “Er toch nog even snel langs te rijden. In een aantal gevallen worden blinden mét een herkenningsstok dan ook aangereden.”

'Kijk dan toch uit'

Zeven op de tien mensen met een blindengeleidehond heeft dagelijks te maken met gevaarlijke situaties in het verkeer. Ook Anne Ceulemans heeft dagelijke met enge ervaringen te maken. “Kijk dan toch uit, krijg ik regelmatig te horen”, zo zegt Ceulemans tegen het RTL Nieuws.
“Ik moet mezelf er dan echt een paar dagen toe zetten om weer zelfstandig aan het verkeer deel te nemen”, zo zegt ze. Ook Ceulemans ziet dat er onwetendheid heerst over blinden in het verkeer. “Mensen weten niet dat je móet stoppen voor een blinde met een stok. Dat merk ik ook als ik voorlichting geef over visuele handicaps. Als ik ze vraag wat die stok betekent, dan weten ze niet dat het een officieel stopteken is.” 

Theorie-examen

Ceulemans is van mening dat er meer aandacht geschonken moet worden aan blinden tijdens verkeerslessen of het theorie-examen. “Je komt niet heel vaak een blinde tegen in het verkeer, maar dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties. En het staat wel in de theorieboekjes, maar er wordt verder geen aandacht aan besteed.”

Hond

Veel mensen schijnen de hond van een blinde te hoog in te schatten. Hoewel een hond wel bijvoorbeeld stoepranden kan aangeven, kan hij geen snelheden inschatten. Een blinde moet dus zorgen voor zijn of haar eigen veiligheid. 

Campagne

KNGF Geleidehonden probeerde in 2011 doormiddel van een campagne het probleem omtrent blinden in het verkeer al onder de aandacht te brengen, met weinig succes. De stichting heeft nu een duidelijke missie. Greve: “Het Nederlandse publiek, en vooral de verkeersdeelnemers, dringend oproepen om op te letten als zij een blinde met een geleidehond en een herkenningsstok zien. Let op als een blinde oversteekt, want hij of zij kan het echt niet zien.”