Tips voor optimaal aircogebruik in de auto

De airconditioning in de auto is bijna onmisbaar tijdens de warme dagen de afgelopen periode. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze optimaal functioneert? Hieronder een aantal nuttige tips.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De temperatuur snel laten dalen

Rijd weg met de ramen open, de airco op zijn koudste stand en de blower op zijn hoogste stand. Sluit de ramen als  de airco koude lucht begint te blazen, schakel de recirculatiestand in. Daardoor hoeft de installatie geen lucht van buitenaf te koelen en is het sneller koud.

 

Niet te koud en niet te warm

Het verschil tussen buiten- en binnenlucht mag niet meer dan zo'n 8 graden Celsius zijn. Richt de blower niet direct op het lichaam. In de regel volstaat een maximaal verschil van vijf graden tussen binnen en buiten. Dat is ook beter voor het brandstofverbruik.

Vieze luchtjes voorkomen

De verdamper, waar het koel, vochtig en donker is, is een prima verblijfplaats voor bacteriën en schimmels. Door de airco vijf tot tien minuten voor het verlaten van de auto uit te zetten, droogt de verdamper door de rijwind en verdwijnt de condens uit het systeem. Eenmaal aangetaste systemen kunnen bij een bedrijf met een STEK-keurmerk (Stichting Erkenning voor de Koudetechnische bedrijven) worden gereinigd met desinfecterende middelen.

Veiligheid en airconditioning

Het beste is de airco op niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden af te stellen. Bij hogere temperaturen word je slaperig. De kans op ongevallen neemt dan ook toe. Automobilisten met de airconditioning aan reageren letterlijk koeler op verkeerssituaties. Zij kunnen zich beter concentreren, ervaren minder stress en hebben een hoger reactievermogen.
 

Verbruik en slijtage

In theorie gaat een airconditioning een autoleven lang mee. Wel kan de aandrijfriem slijten en wanneer de airconditioning niet regelmatig wordt gecontroleerd, verkort dat de levensduur aanzienlijk. Wanneer het straks koeler wordt, moet de airconditioning ook minstens een keer per week worden aangezet, om het koelsysteem te smeren,

 

Beslagen ruiten voorkomen

De ruiten beslaan doordat de ruiten aan de binnenkant van de auto vies zijn. Door het gebruik van de airco ontstaat er aanslag op de ruiten, waardoor deze sneller beslaan. Wanneer ze regelmatig van binnen schoon worden gemaakt, verdwijnen de beslagen ramen sneller.
 
 

Meer tips? Lees ook »