TOC Nederland: in één dag je theorie

Er wordt steeds slechter gescoord op het theorie-examen. Om deze reden start het Theorie Opleiding Centrum Nederland een compacte, kwalitatief hoogwaardige theorie-opleiding. Met dit nieuwe concept kunnen leerlingen binnen een dag hun theorie halen. “We gaan het slagingspercentage samen omhoog krijgen”, zo zegt theorie- en rij-instructeur Peter Vermeulen uit Hulst.

VERJO

— Advertentie —

Laag slagingspercentage

Het gemiddelde slagingspercentage is de afgelopen jaren met bijna tien procent gedaald. In het tweede kwartaal van 2014 daalde het gemiddeld aantal geslaagden in een groep zelfs naar 39,3%. “Veel leerlingen denken dat ze het ‘wel even doen’, maar zo werkt het niet”, zo zegt Vermeulen.
Vermeulen heeft twee verklaringen voor het lage slagingspercentage. “Ik ben inmiddels 30 jaar instructeur en geef ook al lang theorielessen. Voorheen konden leerlingen vaak slagen door plaatjes uit het hoofd te leren, dit is vanwege de vernieuwingen in de examens van het CBR gelukkig niet meer mogelijk. Daarnaast spreken we over jongeren uit de internetgeneratie. Hoewel alles voor school, studie of werk vaak op het internet te vinden is, is dat voor theorie-examen niet zo.”
Vermeulen zag in zijn eigen theorieklassen dat het aantal leerlingen steeds meer afnam. “Hoewel ik voorheen hele volle klassen had dachten veel leerlingen dat ze het wel even op internet konden uitzoeken, dat is erg jammer, want je theorie is zo ontzettend belangrijk om goed door je praktijklessen heen te komen. We willen daarom met deze nieuwe manier snelheid én kwaliteit leveren, dat is wat jongeren willen.”

Principe

De compacte opleiding werkt als volgt. Je meldt je aan op de website. Daarbij ontvang je direct een online-code en wordt er een theorieboek van VekaBest naar je opgestuurd. Met de online-code kan een leerling vijftien modules oefenen, aan deze modules zitten weer vijf examens gekoppeld. “Ik kan de leerling volgen tijdens zijn proces, dus weet wat er wel en niet goed gaat”, zo zegt Vermeulen.
Het vernieuwende aan de opleiding is dat de leerling zich eerst zélf voorbereidt en daarna - op de examendag – in vijf uur tijd alle context, achtergrond en ‘instinkers’ onderwezen krijgt. Direct aansluitend legt de leerling zijn theorie-examen af.
Vermeulen: “Wij zorgen ervoor dat de leerling volledig voorbereid het theorie-examen gaat maken. Mocht de leerling uiteindelijk toch zakken – wat ons onwaarschijnlijk lijkt – dan mag hij of zij kosteloos op herkansing.”

Rijopleiders

Naast het feit dat deze aanpak makkelijk is voor leerlingen, zou het volgens Peter Vermeulen ook fijn zijn voor rijopleiders. “Wij ontzorgen rijopleiders hiermee. Zij hoeven geen tijd en geld meer te investeren in de theorie en kunnen zich volledig focussen op de praktijk. TOCN geeft geen praktijklessen en is in die zin dan ook geen ‘bedreiging’ voor rijscholen. Het kost de opleider helemaal niets, sterker nog hij verdient namelijk op de theorie. Rijopleiders kunnen zich gratis bij ons aanmelden. Wij leveren dan banners en foldermateriaal voor de rijschool en voor elke aangemelde leerling krijgen rijopleiders een provisie van 25 euro. Zonder dat je zelf investeringskosten maakt, verdien je er dus aan. Overigens kan de rijopleider kan zijn eigen leerlingen helemaal volgen via ons administratie programma. Zo kan hij zien of de leerling nog bezig is met de opleiding en of geslaagd of gezakt is voor het theorie-examen.”

Peter Vermeulen: “We kunnen dat slagingspercentage echt omhoog krijgen, maar wel samen…Samen staan we nog steeds sterker dan alleen.”