Transseksueel krijgt geen rijbewijs in Rusland

regen_aquaplaning

Ben je gokverslaafd, transseksueel of exhibitionist dan kom je in Rusland niet meer in aanmerking voor een rijbewijs, zo meldt de Volkskrant. Ook als je kleiner dan 1 meter 50 bent kom je niet meer achter het stuur te zitten.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Lijst

Eind vorig jaar heeft de Russische regering een lijst met uitsluitingen aangenomen. In de lijst staan een reeks met medische gronden waarop een rijbewijs kan worden geweigerd, waarvan blindheid er een is. Maar ook mensen met zogenoemde ‘persoonlijkheidsstoornissen’, zoals travestieten kunnen worden uitgesloten voor het besturen van een auto. Hetzelfde geldt voor mensen die van geslacht willen veranderen. En mensen die de dwangmatige neiging hebben tot stelen, mogen ook niet meer achter het stuur kruipen.

'Minder slachtoffers'

Aleksandr Kotov van de Russische Bond van Beroepschauffeurs verdedigde tegenover de BBC het verscherpen van de regels. De Russische overheid hoopt naar eigen zeggen het aantal verkeersslachtoffers te reduceren met deze lijst met uitsluitingen. Toch zien mensenrechtenorganisaties het als een nieuwe teken van onderdrukking van seksuele minderheden in Rusland. De Vereniging van Russische advocaten voor de Mensenrechten noemt de lijst 'discriminerend'. De organisatie is van plan om naar het Constitutioneel Hof te stappen om de verordening aan te vechten.

Ook uit het buitenland komen protesten. Shawn Gaylord van de Amerikaanse organisatie Human Rights First: “Het is belachelijk om mensen op basis van hun seksuele geaardheid uit te sluiten van autorijden.”