Wegwerkers aangeklaagd voor dodelijk ongeluk

Justitie klaagt - in een unieke rechtszaak - twee wegwerkers aan. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van een automobilist. Een van hen was hierbij niet aanwezig, zo meldt het AD.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Ongeluk

Op 21 september 2012 maak een nietsvermoedende automobilist van 88 jaar vaart op een oprit naar de snelweg A7. Vanuit het niets ziet hij een grote kraanwagen in het midden van de weg. De man kan niet meer remmen en knalt met volle vaart bovenop het voertuig. Nog voordat de man in het ziekenhuis is sterft hij door ernstig letsel in de ambulance. 

Aangeklaagd

Niet alleen de chauffeur van de kraanwagen wordt aangeklaagd door het Openbaar Ministerie, ook de leidinggevende. Hoewel deze niet aanwezig was zou hij toch schuld hebben aan het noodlottige ongeval, omdat hij verantwoordelijk was voor de veiligheid.

Na onderzoek bleek er van alles mis op de weg. De oprit, waar de 88-jarige automobilist op reed, was bijvoorbeeld niet afgezet en er stonden geen borden die wezen op wegwerkzaamheden. De mobiele kraan stond op de weg om vangrails te plaatsen in de middenberm, maar stond stil op de oprit in verband met een onverwachte file.
De chauffeur zelf zegt het ongeluk niet te hebben kunnen voorkomen, omdat hij dacht dat de plek inmiddels was afgezet.

'Oneerlijke manier ontnomen'

Tijdens de rechtszaak las de dochter van de automobilist het volgende voor: “Van een professioneel bedrijf mag je verwachten dat ze denken aan de veiligheid van weggebruikers. Onze vrolijke vader, die het concentratiekamp wist te overleven, is ons op een oneerlijke manier ontnomen.”

Werkstraf

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag een werkstraf van 100 uur tegen de chauffeur. De helft hiervan is voorwaardelijk. Het zou volgens het OM nooit de opzet van de man zijn geweest de automobilist te doden, maar de chauffeur had wel moeten weten dat je de snelweg niet op kan rijden met een trage kraanwagen, die ook geen zwaailicht voerde.

De strafeis tegen de leidinggevende laat nog even op zich wachten.