Twee rijschoolhouders veroordeeld tot 18 maanden cel

De rechtbank van Antwerpen heeft rijschoolhouders Mustapha E.B. en Ismail E.H. veroordeeld tot achttien maanden cel, omdat zij leerlingen hielpen bij het plegen van fraude op hun theoretisch rijexamen met behulp van een verborgen camera.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Mustapha E.B., eigenaar van rijschool “100 procent geslaagd” in Deurne, die ook een rijschool in Amsterdam heeft, stuurde zijn leerlingen naar het examencentrum gekleed in een speciaal hemd, waarin een camera, oortjes en een zender verstopt waren. Hij bleef in zijn auto op de parkeerplaats zitten en kon via de apparatuur de vragen meelezen en hen de juiste antwoorden doorgeven.

Fraudetechniek vaker toegepast

Op 7 december 2017 werden leerlingen Bouchra H. en Mustapha E.B. betrapt in het examencentrum van Deurne. Beiden gaven de fraude toe. Bouchra H. hoefde Mustapha E.B. niets te betalen, als ze bij haar vrienden en familie maar wat reclame voor hem maakte.

Uit verder onderzoek bleek dat de bijzondere fraudetechniek ook al in andere examencentra was toegepast. Firas A. was op 27 oktober 2017 door Mustapha E.B. naar het examencentrum van Sint-Niklaas gebracht. Hij moest 1.400 euro betalen om het ‘camerahemd’ te mogen dragen. Hij had op Mustapha E.B. beroep gedaan, omdat zijn Irakees rijbewijs niet erkend wordt in België en hij onvoldoende Nederlands sprak om het examen zelf af te leggen.
 

Zelfde werkwijze

Ook van Ismail E.H. , eigenaar van rijschool E19 in Antwerpen, achtte de rechtbank het bewezen dat hij via een zelfde werkwijze een leerling had helpen frauderen in het examencentrum van Kontich. Hasan K. moest extra oortjes in onder de hoofdtelefoon waarmee er contact was met een medewerker in de auto die dan de antwoorden doorgaf. Ismail E.H. werd eveneens veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel. Bouchra H. en Firas A. kregen van de rechtbank een zogenaamde ´probatie-opschorting´ en moeten een cursus bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid volgen. Hasan K. kreeg een gewone opschorting.

Meer via »