Rijbewijs wordt verplicht voor Stint

Om weer de weg op te mogen, moet de Stint aan een aantal nieuwe voorwaarden voldoen. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft dinsdag een pakket nieuwe eisen voor de Stint gepresenteerd. Zo moet er een extra rem komen, zijn gordels straks verplicht en moeten bestuurders in de toekomst in het bezit van een rijbewijs voor ´bijzondere bromfietsen´.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Volgens de nieuwe regels mogen er maximaal nog maar acht passagiers vervoerd worden. Dit waren er eerder nog tien. Ook wil de Minister dat er op jaarbasis veiligheids- en risicochecks gedaan worden.

Sinds oktober vorig jaar bestaat er een verbod op het gebruik van de Stint, nadat vier kinderen om het leven kwamen, toen een Stint tot stilstand kwam op een spoorwegovergang.  Volgens TNO, dat de Stint in opdracht van de minister onderzocht, was het voertuig op alle onderzochte punten “onvoldoende veilig”.

Definitief kader

De maatregelen die Van Nieuwenhuizen dinsdag heeft gepresenteerd, zijn tijdelijk. Op korte termijn beginnen er gesprekken over een definitief “toetsingskader voor bijzondere bromfietsen”. Daarvoor wil de Minister behalve een rijbewijs mogelijk ook een kentekenplicht opnemen. Er wordt naar gestreefd volgend jaar een definitief kader te hebben.