Tweedehands auto halen we het liefst in de buurt

Hoewel er op sites als Marktplaats en Autotrack gezocht kan worden naar tweedehands auto’s vanuit heel Nederland, blijkt de occasionmarkt nog steeds een hele lokale markt. De meeste consumenten blijken de auto binnen een kleine straal van nog geen dertig kilometer van huis te kopen, zo blijkt uit onderzoek van VWE (voertuiginformatie en -documentatie) onder autobedrijven.

VekaBest verkeersleermiddelen

— Advertentie —

Kleine modellen

We kopen de auto dus het liefst lekker dicht bij huis, want we willen niet ver rijden. Vooral kleine Aziatische auto’s worden vaak binnen een straal van nog geen 15 kilometer gekocht. De consument die op zoek is naar een kleine goedkope auto heeft vaak weinig specifieke wensen en neemt snel genoegen met het aanbod van het garagebedrijf om de hoek. “Ik wil gewoon een lekkere auto voor de kortere afstanden. Het maakt mij niet echt uit waar ik in rij”, zo bevestigd ook Elwine de Rue uit Amstelveen.
De koper van een gebruikte Suzuki Splash woont gemiddeld slechts 13,8 kilometer van de garage waar hij wordt aangeschaft. Hetzelfde geldt voor kleine Koreaanse auto’s als de Hyundai i10 en i20. 

Geen grote modellen

Alleen mensen die op zoek zijn naar grotere modellen, met name coupés en grote luxeauto’s, lijken zich niet aan afstand te storen. Het VWE denkt dat dit waarschijnlijk komt, omdat deze groep kopers op zoek is naar één specifiek model.

Goed voor garages

Garages zijn blij met het feit dat Nederlanders hun tweedehands auto het liefst in de buurt kopen. De buurtgenoten kopen namelijk niet alleen een auto, hoogst waarschijnlijk laten zij onderhoudsbeurten ook door deze garage doen.