Uber gebruikt software om controles te vermijden

Al sinds 2012 maakt Uber gebruik van geheim software om te voorkomen dat chauffeurs door autoriteiten gecontroleerd worden, schrijft The New York Times. Of het programma ook in Nederland wordt gebruikt is onbekend.

VERJO

— Advertentie —

Greyball

Het programma dat Uber hiervoor gebruikt, wordt volgens de krant ‘Greyball’ genoemd. Het systeem gebruikt data vanuit de Uber app en andere methoden om taxichauffeurs te waarschuwen voor controles. Hierdoor kan het bedrijf controles ontwijken in steden waar Uber de regels overtreedt met zijn taxidienst. Volgens het bedrijf wordt het programma enkel gebruikt in steden waar ze niet verboden is.

Hoe werkt het?

Het programma herkent ambtenaren en politieagenten door data als locatie, creditcardgegevens en social media accounts te gebruiken, en zorgt ervoor dat zijn geen rit kunnen regelen. Ook oud-werknemers van Uber hebben het bestaan van Greyball tegenover de Amerikaanse krant bevestigd. 

Waar?

Het programma wordt onder meer gebruikt in de Amerikaanse steden Portland, Philadelphia en Boston, maar ook in India, Frankrijk, Italië en Australië. Of Greyball ook in Nederland is gebruikt, is niet duidelijk. Uber benadrukt dat de software vooral wordt gebruikt op plaatsen waar chauffeurs vrezen voor hun veiligheid. Het programma zou zelden gebruikt worden om confrontaties met ordediensten te vermijden.

Om chauffeurs te beschermen

Het voornaamste doel van de software is volgens Uber om de chauffeurs te beschermen van concurrenten die hun smartphones gebruiken om hen te storen. “Het programma helpt in de strijd tegen frauduleuze gebruikers die de servicevoorwaarden schenden, of het nu gaat om mensen die onze chauffeurs fysiek willen aanvallen, concurrenten die onze operaties willen verstoren of tegenstanders die samenwerken met de autoriteiten voor geheime operaties tegen onze chauffeurs”, aldus een Uber-woordvoerder.