Vanaf 1 juli ook speekseltest in het verkeer

De politie gaat vanaf 1 juli ook speekseltesten afnemen om drugsgebruik in het verkeer aantoonbaar te maken, bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie. De test wordt toegevoegd aan de al bestaande bloed- , alcohol-, en blaastest.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Er bestaat al een bloedtest voor drugs in het verkeer. Vanaf 1 juli komt hier de speekseltest bij. Agenten kunnen dan door middel van speeksel snel vaststellen of een weggebruiker drugs in zijn lichaam heeft. De test laat echter niet zien in welke hoeveelheid er drugs is genomen. Slaat een test positief uit op drugsgebruik, dan wordt er bij de weggebruiker bloed afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt daarna in welke mate desbetreffende persoon onder invloed is. 

Wet uitgesteld

De nieuwe wet had eigenlijk al in 2015 ingevoerd moeten worden, maar dat werd telkens uitgesteld er problemen waren rondom de wetgeving en aanbesteding van de speekseltest. Inmiddels is de wetgeving rond en is ook de aanbesteding geregeld. De speekseltesten worden geleverd door het bedrijf Dräger.

België

In België wordt al langer gewerkt met speekseltesten en hebben de testen een groot succes. Na invoering van de testen betrapte de Belgische politie de afgelopen vijf jaar maar liefst twee keer zoveel automobilisten op drugsgebruik tijdens het rijden.