Nieuws voor rijscholen

rijgedrag onderzoek

Onderzoek Shell toont aan dat bewolking bijdraagt aan beter rijgedrag

vrijdag 26 mei 2017 | Miranda Schenkhuizen

Bewolkte dagen zijn positief blijkt uit het ‘What drives you’ onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door Shell. “Bewolking heeft een positief effect op hoe soepel de reis verloopt. Hoe meer bewolking, hoe hoger de score van de rit.”

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

In Nederland hebben 320 automobilisten aan het onderzoek meegedaan. Daarbij werden meer dan 2.500 ritten gemonitord om de link tussen emoties op de weg en prestaties en efficiëntie op de weg vast te leggen. Ook is het effect van de contextuele- en omgevingsfactoren als gezondheid, geur, luisteren naar komedie, weer en verkeer gemeten. Het onderzoek is uitgevoerd door Shell in samenwerking met Goldsmiths, onderdeel van de Universiteit van Londen.

Belangrijkste conclusies

Uit het onderzoek komt naar voren dat bewolkte dagen een positief effect hebben op hoe soepel de autorit verloopt. Hoe meer bewolking, hoe hoger de score van de rit. Ook speelt de radio een rol wat betreft de gemoedstoestand van de bestuurder: wanneer zij tijdens de rit naar komedie luisteren, voelen zij zich gelukkiger dan wanneer zij dit niet doen. Daarnaast blijkt dat hoe meer een automobilist verlangt naar eten, drinken of tabak, hoe minder zelfverzekerd en assertief de rijstijl is.

Persoonlijkheden

Bij het onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen vier categorieën met als doel de samenhang tussen rijstijl en de persoonlijkheid van de bestuurder aantoonbaar te maken.

  • Ambitieuze bestuurders (40 procent): zij staan zelfverzekerd in het leven en zijn dit ook op de weg. Zij kijken vooruit en reageren snel op onverwachte omstandigheden. Ondanks dat zij beschikken over betere rijprestaties verlopen hun ritten minder soepel. Dit omdat zij meer assertieve rijtechnieken gebruiken zoals abrupt remmen en hard optrekken. Deze bestuurders slapen voldoende, drinken meer dan de aanbevolen hoeveelheid water, luisteren graag naar komedie en nemen graag vrienden en collega’s mee in de auto.
  • Energieke bestuurders (26 procent): dit zijn sociale en spraakzame types die opbloeien bij sociale gelegenheden en invloed van anderen. Zij staan positief in het leven en hebben over het algemeen een assertieve rijstijl en vertrouwen achter het stuur. Deze rijders drinken vaak water in de auto, luisteren graag komedie en ervaren medepassagiers als iets positiefs.
  • Gevoelige bestuurders (16 procent): dit zijn gevoelige en voorzichtige rijders. Zij zijn achter het stuur en in het dagelijks leven voorzichtig en laten zich sneller beïnvloeden door externe factoren zoals het weer en muziek. Luisteren naar muziek helpt ze om te ontspannen en om een soepelere reis te hebben. Ook zijn zij onzeker en worden ze snel afgeleid, zij rijden het liefst alleen.
  • Veerkrachtige bestuurders (7 procent): dit zijn bestuurders die niet snel gestrest raken en die niet snel worden beïnvloed door tegenslagen. Deze bestuurders hebben de meest soepele rijstijl en remmen minder abrupt. Ook zijn ze geneigd om een minder snellere route te nemen als de reis daardoor soepeler verloopt. Verder nemen ze graag de tijd om te ontspannen op het moment dat zij stress ervaren achter het stuur.

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!