Nieuws voor rijscholen

Elektrisch

Vanaf 2020 klinken alle elektrische auto’s als benzine- of dieselauto’s

donderdag 01 november 2018 | Miranda Schenkhuizen

Vanaf juli 2019 zullen nieuwe elektrische auto’s net zo klinken als benzine of dieselauto’s. De auto’s moeten, om beter te horen te zijn, zijn voorzien van een akoestisch waarschuwingssysteem. Bonden voor blinden en slechtzienden hebben het verbod geïnitieerd omdat de stille auto’s grote gevaren voor deze groep opleverden.

Dation Rijschool Software (advertentie)

De geluidsarme elektrische auto’s zijn niet alleen gevaarlijk voor blinden en slechtziende mensen. Het Amerikaanse Department of Transportation heeft geconstateerd dat elektrische voertuigen 37 procent vaker betrokken zijn bij ongevallen met voetgangers dan bezine of dieselauto’s. Daarom moeten alle nieuw toegelaten auto's met een elektromotor vanaf 1 juli zijn voorzien van een geluid producerend waarschuwingssysteem; een zogeheten Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) verplicht.

Tot 20km per uur

Een jaar later geldt die regeling voor álle elektrische auto's, plug-in hybrides en brandstofcelauto’s. Het gaat daarbij niet alleen om auto’s, maar ook om commerciële voertuigen met vier of meer wielen, zoals bussen. De EU-verordening bepaalt dat het geluid tot een snelheid van 20 km/u moet wordt uitgezonden, daarboven is de elektrische auto voldoende hoorbaar. Het geluid moet lijken op een verbrandingsmotor en bestaan uit frequenties die ook door ouderen goed waarneembaar zijn. Achteruitrijdgeluiden zijn ook verplicht. Een ‘pauze switch’, een schakelaar om bijvoorbeeld ‘s nachts toch onhoorbaar door een woonwijk te kunnen rijden, is wel toegestaan.

Meer via

Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!