Velsertunnel niet veilig?

De Velsertunnel is niet veilig. Dat blijkt uit een inspectierapport dat het Noord-Hollands Dagblad (NHD) in handen heeft gekregen. De tunnel zou niet goed onderhouden zijn en daardoor is het risico op ongelukken extra groot. Volgens het ministerie van Infrastructuur is er echter niets aan de hand.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Jarenlange verwaarlozing en onachtzaamheid

Het NHD schrijft dat het rapport een beeld geeft van jarenlange verwaarlozing en onachtzaamheid. Tientallen systemen in het tunnelcomplex hadden jaren geleden vervangen moeten worden. Ze werken daardoor niet meer of zijn onbetrouwbaar. Inspecteurs troffen nooddeuren aan die alleen met geweld te openen zijn.

Negen maanden dicht

"Ik had maandenlang gevraagd naar een reden waarom die tunnel negen maanden lang dicht moet tijdens een renovatie in 2016", vertelt NHD-journalist Friso Bos op BNR. "Daar kreeg ik eigenlijk nooit een goed antwoord op. Ik dacht: er klopt iets niet."

Wob-verzoek

Om alsnog antwoord te krijgen op zijn vragen, diende Bos een Wob-verzoek in. Toen hij het geheime rapport na een tijd in handen kreeg, kon hij de conclusie trekken 'dat de tunnel ten eerste al niet voldoet aan de eisen van de Tunnelwet'. "Dat is niet zo gek: deze tunnel is uit de jaren '50. Voor een bestaande tunnel als deze is er dan een overgangsregeling in opgenomen, waardoor ze de tijd hebben om 'm wel te laten voldoen aan die eisen. Maar daarnaast blijkt dat er jarenlang niks aan onderhoud is gedaan."

Daardoor is het niet zeker dat de bestaande veiligheidssystemen werken zoals ze zouden moeten. "Als er brand is, wil je de rook wegzuigen. Alleen weet je nooit zeker of de ventilator aangaat. Dat is nog maar één voorbeeldje."

Momentopname?

Dankzij een overgangswet ( uit 2006) voor bestaande tunnels wordt de situatie gedoogd. Rijkswaterstaat stelt dat de tunnel veilig is en voldoet aan de eisen. Het rapport zou een 'momentopname' zijn. Bos: "Natuurlijk, elk rapport is een momentopname. Maar als je een rapport van 450 pagina's met alleen maar punten hebt die niet voldoen, dan heeft er wel een aantal jaar iets stilgestaan voor die momentopname."

Bos heeft het dikke rapport voorgelegd aan diverse deskundigen. Die vragen zich af hoe het in godsnaam zover heeft kunnen komen. "Zoiets kan alleen maar als je geen goed beleid hebt op het gebied van onderhoudsregimes, zeggen die deskundigen. Nou ja, dat zou natuurlijk goed zo kunnen zijn."

Schultz: Velsertunnel is veilig

“Automobilisten en andere weggebruikers kunnen veilig door de Velsertunnel rijden.” Dat zegt het ministerie van Infrastructuur nadat vraagtekens waren geplaatst bij de veiligheid van de tunnel. GroenLinks pleitte voor snel onderzoek naar de veiligheid van de Velsertunnel.

Maar volgens Rijkswaterstaat stamt het rapport uit november 2011. En sindsdien is de tunnel volgens het ministerie van Schultz “in een voldoende staat van onderhoud gehouden, waardoor een veilig gebruik geborgd is”.

De tunnel wordt in 2015/2016 gerenoveerd. Tot die tijd staan er al periodieke inspecties gepland. Daardoor “is de tunnel veilig te gebruiken door de weggebruikers”, zegt het ministerie. Ook burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen maken zich geen zorgen.

Bronnen: BNR / RTL Nieuws