Nieuws voor rijscholen

big_data

Big Brother in de auto: rijgedrag bepaalt premie verzekering

donderdag 07 augustus 2014 | Miranda Schenkhuizen

Bent u een keurige automobilist, dan kan dat flink gaan schelen in de portemonnee. U moet het dan wel prima vinden dat de verzekeraar via een kastje in de auto bijhoudt waar, wanneer en hoe veilig u rijdt.

VQH Advocaten (advertentie)

Fairzekering

De nieuwe verzekeraar, Fairzekering, rondt deze maand de testfase af en gaat dan officieel beginnen. Het bedrijf is het eerste in Nederland dat op deze manier data verzamelt over het gedrag van automobilisten. De gegevens worden vanuit het kastje automatisch naar de database van de verzekeraar gestuurd en daar geanalyseerd om te kijken wat het risico op schade is.

Netjes rijden: korting op premie

Iemand die netjes rijdt, kan zo tot 35 procent korting op de premie krijgen. Het draait daarbij om een combinatie van factoren, legt Hans Gerritsen, mede-oprichter van Fairzekering, uit: "Als je alleen te hard rijdt, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je geen korting krijgt. Maar rij je regelmatig te hard in de avonduren en ga je daarbij vaak flink op de rem, dan is het een ander verhaal."

Big data

De verwachting is dat meer verzekeraars in de toekomst gebruik gaan maken van gegevens over het gedrag van mensen. Die big-data-trend wordt mede gevoed door technische ontwikkelingen: via bijvoorbeeld smartphones of zogenoemde 'wearables' (draagbare sensoren in kleding, polsbandjes of horloges) is het eenvoudig om steeds meer te weten te komen over het gedrag van mensen.

Minder schade

Dat is voor verzekeraars aantrekkelijk omdat ze daardoor niet meer op basis van algemeenheden het risico hoeven in te schatten, maar dat veel specifieker per persoon kunnen doen. Fairzekering gaat er bovendien vanuit dat mensen door hun verzekering bewuster gaan rijden, waardoor ze minder schade maken.

Beloning

De trend heeft voor consumenten wel gevolgen, zegt Sander Klous, hoogleraar big data. Wie naar de maatstaven van de verzekeraar bijvoorbeeld gezond leeft of netjes rijdt, kan rekenen op een beloning. Dat betekent dus dat wie vanwege privacy niet wil dat een bedrijf allerlei gegevens over zijn gedrag bezit, daarvoor betaalt.

Bron: Trouw


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!